Zo hoef je niet elke week naar de supermarkt
Wij zijn gek op bosui. Lekker in een frisse salade, door een wokgerecht heen en als topping op je gebakken eitje, de cheesy nacho’s of op een lekker soepje. Met bosui zijn de mogelijkheden eindeloos. Wist je dat je niet eens iedere week weer naar de supermarkt of de groenteboer hoeft voor een aantal bosuitjes? Met de restjes van de steeltjes kan je namelijk heel makkelijk zelf nieuwe bosuitjes laten groeien. Hoe je dat doet, leggen we aan je uit!
Restjes
Wanneer je bosui gebruikt tijdens het koken, snijd je het kontje met de worteltjes van de steel af. Deze wordt eigenlijk altijd weggegooid, want je denkt er verder niet zoveel mee te kunnen. Maar da’s niet helemaal waar! Dit stukje van de ui kan je namelijk gebruiken om nieuwe bosuitjes te laten groeien. Gewoon, heel simpel, vanaf je vensterbank.
Gemakkelijk
Het enige wat je hoeft te doen, is de onderkant van de bosui wat ruim af te snijden. Bij voorkeur zo’n 5 centimeter. Dat is misschien iets meer dan je gewend bent, maar je krijgt er wel nieuwe bosuitjes voor terug. En het is natuurlijk ook hartstikke leuk om zelf je eigen ingrediënten te kweken.
Doe de kontjes van de ui in een glas met de wortels naar beneden. Schenk voorzichtig wat water erbij, zoveel dat ze net niet onder water staan. Zet het glas in de vensterbank, en ververs het water elke week. De bosui zal dan weer beginnen te groeien. Zo heb je al na tien dagen nieuwe bosuitjes! En met je nieuwe, zelfgekweekte bosuitjes kan je het hele proces weer opnieuw beginnen. Zo hoef je de frisse uitjes eigenlijk nooit meer in de supermarkt te kopen.
Lees ook: 6 fouten waardoor je aardappelpuree minder lekker wordt
Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: 24Kitchen | Beeld: Adobe Stock