Het heeft een negatief effect op je lichaam
De temperaturen stijgen weer en het voorjaar komt langzamerhand weer in zicht. Hoe warmer het wordt, hoe belangrijker het is om voldoende te blijven drinken. Ben jij zo iemand die zijn flesje water overal mee naartoe neemt? Heel goed, maar denk er wel om dat je je fles niet met te koud water bijvult. Het drinken van water op een te lage temperatuur, heeft namelijk een negatief effect op je lichaam.
Het is niet zo gezond als je misschien zou denken.
Water drinken
Iedereen weet dat het belangrijk is om dagelijks voldoende water te drinken. Vocht helpt namelijk bij het opnemen van voedingsstoffen in de darmen, het transport van stoffen door het lichaam en de regulatie van lichaamstemperatuur. Hoeveel je per dag precies moet drinken, hangt af van factoren als leeftijd, inspanning en temperatuur. De beste manier om genoeg vocht binnen te krijgen, is het drinken van water. Het bevat geen calorieën en zorgt ervoor dat je lichaam goed kan functioneren. Maar wist je al dat de watertemperatuur invloed heeft op je lijf?
Te koud
Zelfs tijdens de zomermaanden of na het sporten kun je ijskoud water beter vermijden. De koude drank zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur tijdelijk daalt. Hierdoor gaan je hersenen signalen afgeven die je lichaamstemperatuur weer moeten laten stijgen, waardoor je het alleen maar warmer krijgt!
Organen
Daarnaast zijn niet al je organen even blij met koud water, met name je maag. IJskoud water zorgt ervoor dat het vet dat in eten zit, sneller hard wordt. Hierdoor vertraagt je spijsvertering. Ook voor je luchtwegen is het beter om water niet te koud te drinken. Het kan er namelijk voor zorgen dat je slijmvlies sneller ontstoken raakt en het verhoogt de kans op luchtweginfecties en keelproblemen. Bovendien laat koud water je bloedvaten samentrekken, waar warm water er juist voor zorgt dat de bloedvaten uitzetten, waardoor gifstoffen makkelijker afgevoerd kunnen worden.
Ideale temperatuur
Aangeraden wordt om water te drinken op een temperatuur tussen de 10 en 15 graden. Water dat deze temperatuur heeft verlaat de maag sneller en wordt hierdoor ook sneller door het lichaam opgenomen.
Lees ook: Wat is beter bij het diner: water met of zonder koolzuur?
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Margriet | Beeld: Pixabay