Desy

Stress heeft veel invloed op je eetgewoonten

Voel je je gestrest, dan gebeuren er vreemde dingen met je lichaam. Je krijgt een snelle ademhaling, je hart gaat sneller kloppen en je kunt last krijgen van duizelingen en hoofdpijn. Maar dit zijn niet de enige lichamelijke klachten die kunnen optreden wanneer je veel stress ervaart. 

Dat stress veel met je lichaam doet: dat weet iedereen.

Geen hap door de keel

Waar de een door spanning spontaan geen hap meer door zijn keel krijgt, ervaart de ander plotselinge vreetbuien en zijn de ijsjes, chocoladerepen en snoepjes niet veilig. Hoe kan het dat stress kan zorgen voor dergelijke lichamelijke veranderingen? Dat je spontaan zin krijgt je hele koelkast leeg te eten wanneer je spanningen ervaart, zou heel goed kunnen komen door een hoger bloedsuikerspiegel.

Eetbuien

Wanneer je lichaam stress ervaart, maakt het meer adrenaline en cortisol aan. Dit zijn beide stoffen die de suikerreserve in de lever aanspreken. Dit aanspreken van de suikerreserve zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel omhoogschiet waardoor je alerter wordt. Na een piek in de bloedsuikerspiegel volgt een dal, waarna je lichaam weer vraagt om een nieuwe suikervoorraad. Het resultaat? Je krijgt behoefte aan zoete en koolhydraatrijke voeding zoals chips, snoep, chocolade, koekjes en brood.

Bloedsuikerspiegel

Om deze pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen is het belangrijk om geraffineerde suikers te vermijden en de inname van snelle koolhydraten te vermijden. Dit betekent dat je bewerkte voeding en witte rijst, pasta en brood moet zien te vermijden. Daarnaast is het aan te raden om zes keer per dag een goede maaltijd te eten. Doe je dit niet, dan stop je de hele dag een beetje eten in je mond en schommelt je bloedsuikerspiegel. Wissel alle frisdranken in voor water en thee. Zorg er als laatste voor dat je voldoende vezels binnenkrijgt: vezels zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft en zorgen voor een goede stoelgang.

Lees ook: Schokkend: allergie-informatie op etiketten blijken veel vaker niet te kloppen dan verwacht

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pxhere