‘Afkicken’ van koffie is niet altijd makkelijk
Een lekker bakkie troost in de ochtend is voor de Kookfans-redactie een standaard onderdeel van het ontbijt. Hier zijn we vast niet de enigen in! Maar voelt het wel eens alsof je iets té afhankelijk wordt van het bruine goud? Dan kun je ervoor kiezen om koffie vaarwel te zeggen. Libelle heeft op een rijtje gezet wat er dan met je lichaam gebeurt.
1. Hoofdpijn
Eén van de meestvoorkomende verschijnselen wanneer je stopt met het drinken van koffie is een barstende hoofdpijn. Het zit namelijk zo: de cafeïne in koffie zorgt ervoor dat de bloedvaten in je hersenen vernauwen. Wanneer je dan opeens geen koffie meer drinkt, openen die bloedvaten zich juist meer. De bloedtoevoer naar je hersenen neemt dan toe. Als je van de ene op de andere dag stopt met koffie drinken, kan deze verandering in de bloedvaten flinke hoofdpijn veroorzaken.
2. Vermoeid gevoel en concentratie
Ook op de redactie van Kookfans horen we het regelmatig: “Ik heb meer koffie nodig”, of “Ik ben nog niet helemaal wakker, want ik heb mijn koffie nog niet gehad”. Komt dat je bekend voor? Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je alerter bent en je vermoeidheid iets minder voelt. Wanneer je opeens je cafeïne-inname vermindert of stopzet, vindt het omgekeerde plaats. Zo voel je je opeens een stuk trager dan mét je bakkie pleur.
Ook verhoogt cafeïne je concentratieniveau. Hier raakt je lichaam aan gewend. Zodra je dan stopt met het drinken van koffie, moet je lichaam zich weer aanpassen. Daardoor kan het zijn dat je je opeens een stuk moeilijker concentreert.
3. Humeur
Ook kunnen de ontwenningsverschijnselen na het stoppen met koffie invloed hebben op je focus en je humeur. Zo zorgt cafeïne ervoor dat de hoeveelheid stresshormonen als cortisol en epinefrine toeneemt. Dit kan een angstig en gejaagd gevoel veroorzaken. Maar het omgekeerde is óók waar: wanneer je opeens stopt met je dagelijkse kopje koffie, kun je opeens ook last krijgen van deze bijwerking.
Bovendien kan cafeïne positieve gevoelens stimuleren. Ga je van vijf koppen koffie per dag naar helemaal niks? Dan bestaat de kans dat je extra prikkelbaar, humeurig of ongeduldig bent. Blijf jezelf in dit geval vertellen dat het aan de koffie ligt en reageer het vooral niet af op collega’s, vrienden of familie.
4. Trek
Tot slot: koffie helpt ook bij het onderdrukken van de eetlust. Je zult dus merken dat je opeens vaker trek hebt wanneer je geen koffie meer drinkt. Tip: zorg dat je altijd wat gezonde snacks bij de hand hebt. Kies bijvoorbeeld voor fruit, nootjes, of een gezond belegde rijstwafel.
Lees ook: Koffie in de ochtend? Dat helpt je blijkbaar niet om ‘wakker te worden’
Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Libelle | Beeld: Pexels