En je hebt niet eens Klop-fix nodig
Als je je gasten trakteert op een punt zelfgebakken appeltaart wil je deze het liefst serveren met een prachtige dot slagroom. Hoewel het voornamelijk gaat om de smaak, wil het oog natuurlijk ook wat. Klop je zelf slagroom? Dan zakt het voor je het weet vaak in als een kaartenhuis en ziet dat er bij die punt taart wel heel sneu uit. Gelukkig zijn er een paar trucjes waardoor je een stevige slagroom maakt.
De basis
Allereerst is het belangrijk om een slagroom te gebruiken dat een vetgehalte heeft van minstens 35 procent. Koop je een light slagroom? Dan blijft deze slap. Bij Albert Heijn, Aldi en Lidl kun je een goede, volle slagroom vinden. Wil je een stevige slagroom kloppen? Dan is het belangrijk dat álle ingrediënten koud zijn. Dus niet alleen de slagroom in de koelkast zetten, maar de kom en garde ook. Dit is al een goede stap om hem stevig te krijgen. Wil je een extra stevige slagroom? Maak dan gebruik van een van de onderstaande trucjes.
Gelatine of agar agar:
Een mooie, dikke dot slagroom serveren? Dat kun je voor elkaar krijgen met gelatine. Ben je vegetariër? Dan kun je agar agar gebruiken.
Wat heb je nodig?
- 200 milliliter koude slagroom
- 1 á 2 eetlepels suiker
- 1 1/2 blaadje gelatine
- kommetje water
Wat moet je doen?
- Leg de gelatineblaadjes in een kommetje met water en laat dit 5 minuten staan.
- Doe de slagroom in een kom en voeg de suiker toe. Klop de slagroom tot het een dikte van yoghurt heeft.
- Giet de gelatine af en voeg 3 eetlepels water toe aan het kommetje en zet deze 30 seconden in de magnetron. Roer het door met een vork. Is de gelatine nog niet helemaal vloeibaar? Zet het kommetje dan nog 20 seconden in de magnetron.
- Laat de gelatine even afkoelen. De gelatine mag niet heet zijn als het bij de slagroom wordt geschonken!
- Giet langzaam de gelatine bij de slagroom terwijl je blijft kloppen.
- Klop de slagroom daarna stijf en zet het daarna nog even in de koelkast.
Mascarpone
Een andere manier om een volle slagroom te creëren is door mascarpone toe te voegen.
Wat heb je nodig?
- 200 milliliter volle slagroom
- 80 gram mascarpone
Wat moet je doen?
- Doe de mascarpone en slagroom in een kom en klop dit net zo lang tot je een stevig geheel hebt.
- Zet de slagroom nog even in de koelkast voor je het serveert. Lekker makkelijk!
Lees ook: Deze Franse variant op de Hollandse appeltaart moet je echt proberen!
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Elle Eten, Veenaazmanov | Beeld: Pixabay