Bacteriën
Het goede nieuws is dat sommige oxalaten worden afgebroken door bacteriën in het darmstelsel. Het slechte nieuws? Niet iedereen heeft de juiste bacteriën in zijn of haar lichaam om de oxalaten af te kunnen laten breken in het darmstelsel. Deze mensen zijn gevoeliger voor oxalaten waardoor ze veel lasten kunnen ondervinden van hun darmen na het eten van voeding die relatief veel oxalaten bevat.
Geen spinazie meer eten?
Dit antwoord is: nee. Veel voedingsmiddelen die oxalaten bevatten, zijn goed voor je en zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Maar het klopt dat sommige mensen gevoeliger zijn voor oxalaten. Als je bijvoorbeeld een spijsverteringsprobleem hebt zoals inflammatoire darmaandoening of een maagoperatie hebt gehad, zullen oxalaten zich eerder in je nieren opbouwen. Onderzoek heeft aangetoond dat een laag-oxalaat dieet mensen met spijsverteringsproblemen kan helpen.
Spelen jouw darmen op na het eten van bijvoorbeeld spinazie of andere voeding die oxalaten bevatten? Dan is het wijs om advies te vragen bij je huisarts voor de mogelijke oplossingen.
Pagina 2/2
Lees ook: Zo herken je de symptomen van een voedselintolerantie
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Greatist | Beeld: Pixabay