Veel mensen kunnen hier last van hebben
We hebben het idee dat we telkens als we spinazie aan smoothies, salades of avondeten toevoegen we erg gezond bezig zijn. En dat is natuurlijk ook zo. Spinazie zit voor met vele gezonde voedingstoffen, vitaminen en mineralen. Toch zit er in deze supergroente ook een klein gehalte oxalaten, en deze stof kan voor sommige mensen juist gevaarlijk zijn.
Oxalaten kunnen nierstenen veroorzaken of ervoor zorgen dat je bepaalde voedingsstoffen minder goed opneemt.
Wat zijn oxalaten?
Oxalaten zijn van nature veelvoorkomende zouten die geproduceerd worden door het lichaam en voorkomen in de meeste planten. Hoewel het niet definitief is vastgesteld, denken velen dat oxalaten planten een bittere smaak geven, waarschijnlijk om hen te beschermen tegen roofdieren zoals, nou ja, wij dus. Hoeveelheden oxalaten in planten variëren, maar ze zijn te vinden in vrijwel elk plantaardig voedsel, van rabarber en bieten tot noten en donkere bladgroenten zoals spinazie. Je lichaam kan ook vitamine C omzetten in oxalaten, wat betekent dat fruit zoals bessen en kiwi’s, die zowel oxalaten als vitamine C bevatten, voor dubbele problemen kan zorgen. Oxalaten zijn op zichzelf niet slecht. Voor de meeste mensen komen oxalaten uit voedsel samen met mineralen als calcium en ijzer en verlaten ze je lichaam als je naar de wc gaat of ze worden afgebroken door bacteriën in het darmstelsel.
Wanneer oxalaten een probleem worden
Indien je het woord oxalaat al eens eerder had gehoord, was het waarschijnlijk in de context van nierstenen. Dat komt omdat calciumoxalaatstenen het meest voorkomen. Ze zijn precies zoals ze klinken: calcium plus oxalaat. De twee moeten samen in de nieren rondhangen, maar wanneer er te veel oxalaat of te weinig vloeistof in je urine zit, combineren ze om kristallen te maken. Samen kunnen deze kristallen blijven plakken en pijnlijke nierstenen veroorzaken. Daarnaast is het zo dat hoewel spinazie veel calcium bevat, de oxalaten verhinderen dat slechts deel van het calcium daadwerkelijk wordt opgenomen door het lichaam.
Lees op de volgende pagina hoe je kunt herkennen dat je gevoelig bent voor oxalaten in bepaalde etenswaren.
Pagina 1/2