Feit of fabel: je mag spinazie niet opnieuw opwarmen

Tjitske

Mag je spinazie nou wel of niet opwarmen?

Spinazie, wij zijn er dol op! De gezonde groente is ideaal te combineren met allerlei gerechten. Combineer het bijvoorbeeld met zalm in dit lekkere bladerdeeghapje, in een ovenschotel met kip of in een gevuld brood. Of gewoon een Hollandse klassieker: gekookte aardappelen, spinazie en een lekker gekookt eitje. Wij Nederlanders houden niet van voedselverspilling, dus eten regelmatig kliekjes. Vroeger werd ons geleerd dat we spinazie niet opnieuw op mochten warmen, maar is dat wel waar?

En waar komt deze opvatting vandaan?

Nitriet

Spinazie is een nitraatrijke groente. Dit klinkt een beetje eng, maar nitraat is in kleine hoeveelheden geen probleem voor het menselijk lichaam. Maar, door bij het bewaren en bereiden van spinazie wordt nitraat omgezet in nitriet. Er zijn aanwijzingen gevonden dat nitriet kanker kan verwekken in het menselijk lichaam, maar of dit wel helemaal klopt wordt over gediscussieerd.

Opwarmen

Als je spinazie opnieuw opwarmt, komt er dus meer nitriet vrij. Ook komt er meer nitriet vrij hoe langer je spinazie bewaart. Toch denken wetenschappers dat dit geen kwaad kan, omdat nitriet in zulke kleine hoeveelheden niet schadelijk is. Tenzij je iedere dag spinazie eet en dit opnieuw opwarmt, zal er geen gezondheidsrisico zijn.

Achterhaald

Het advies om spinazie niet opnieuw op te warmen is volgens het Voedingscentrum nogal achterhaald. Dit komt eigenlijk van de tijd voor de koelkast. Doordat spinazie buiten de koelkast werd bewaard, vormde er meer nitriet. Nu we de spinazie in de koelkast bewaren, komt er veel minder nitriet vrij. Doordat het nitriet zich opstapelde buiten de koelkast en daarna bij het opnieuw opwarmen, werd het wel een grote hoeveelheid. Dit advies is dus ouderwets, omdat we spinazie nu in de koelkast bewaren.

Lees ook: Recept: romige Mexicaanse ovenschotel met wraps

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Elle Eten | Beeld: Pixabay