Jarenlang wordt er al getwijfeld of je spinazie opnieuw mag opwarmen
Spinazie is een van de meest gezonde groenten en zit boordevol ijzer. Deze lekkere en veelzijdige bladgroente kan je in allerlei gerechten verwerken zoals deze heerlijke quiche, pasta, of wat dacht je van een tosti met spinazie? Genoeg variatie dus, maar heb je ook wel eens gehoord dat je spinazie absoluut niet een tweede keer mag opwarmen? Klopt dit verhaal of is het misschien toch een oud fabeltje?
Wij hebben voor eens en altijd het verlossende antwoord voor je.
Nitraten
Dat spinazie boordenvol voedingsstoffen zit, is nu wel bekend. Zo zitten er ook veel nitraten in de bladgroente, deze stof verlaagt je bloeddruk en kan helpen bloedklontering te voorkomen. Maar het verhaal luidt dat deze nitraten worden omgezet in nitrieten wanneer het opgewarmd wordt, en dat is dan weer wél slecht voor je. Volgens sommige onderzoekers zou deze stof zelfs kankerverwekkend zijn.
Hoeveelheid nitrieten
Volgens experts is de hoeveelheid nitrieten die je via je voeding kan opnemen verwaarloosbaar laag. Zeker voor de volwassenen onder ons is het nagenoeg geen probleem. Wel kunnen baby’s met maagproblemen er last aan ondervinden. Al met al kan je gewoon met een gerust hart je spinazie opnieuw verwarmen. Toch zeker zijn dat je er geen pijnlijke maag aan overhoudt? Zorg er dan voor dat de restjes spinazie zo snel mogelijk naar de eerste kook- of stoofbeurt op een zo laag mogelijke temperatuur brengt. Zet het dus direct na het koken in de koelkast en bewaar het hier totdat je het opnieuw wil verwarmen.