Tjitske

Worden slakken uit de tuin de nieuwe voedseltrend?

De Fransen eten het al jaren als delicatesse: escargots, oftewel slakken. In onze achtertuin zijn huisjesslakken echter vaak een ongenodigde gast, omdat ze onze planten aanvreten totdat er niets meer van over is. Ook die vieze sporen die ze achterlaten ontsieren onze nette tuintjes nogal. Daarom sporen sommige mensen de beestjes op om ze vervolgens op te eten. Durf jij het aan?

Wij weten het zo net nog niet.

Huisjesslak

Iedereen die op de begane grond woont en ook maar iets van een tuin heeft komt ze weleens tegen: de huisjesslak. Erg blij worden we er niet van, want ze vreten veel planten aan. Vooral mensen die een moestuintje proberen maken willen geen slakken in de buurt hebben. Je kunt natuurlijk aan de slag gaan met allerlei (schadelijke) middeltjes, maar je kunt de slakken uit de tuin ook gewoon opeten.

Slakken eten

Bij chiquere restaurants staan ze vaak ook op de kaart en vooral in Frankrijk zijn ze erg populair: slakken onder de naam escargots. Escargots zijn een heuse delicatesse, waarbij de beestjes vaak gebakken worden in knoflook en roomboter. Waarom is dit een delicatesse, terwijl we gruwelen van de slakken uit de tuin? Blijkbaar zijn de zogenaamde Segrijnslakken erg lekker. Naaktslakken zijn erg taai, dus laat die links liggen.

Voorbereiding

Denk je, goh, dit lijkt me eigenijk wel een goed idee? Ga dan als volgt te werk. Verzamel een hoop slakken uit de tuin. Gooi dode slakken meteen weg, eet alleen ‘verse’. Zet de slakken in een afgesloten plastic bak met wat water en sla, zodat ze niet verhongeren. Maak gaatjes in het deksel zodat ze niet stikken. Maak de bak met slakken iedere dag schoon en ververs het eten en water. Waarom? Je weet niet wat de slakken hiervoor hebben gegeten, dus je wil dat hun darmen volledig schoon zijn.

Eten

Als de slakken na zo’n vier dagen ‘schoon’ zijn moet je ze goed schoonmaken met water. Gooi alle dode slakken weg. Stop de de levende slakken in de vriezer om ze in slaap te laten vallen. Als ze bevroren zijn kun je ze zo koken. Je kunt ze ook levend koken, maar dat is minder vriendelijk. In de vriezer vallen ze in slaap waardoor ze niks meer merken.

Koken

Kook de slakken in een grote pan met gezouten water. Na tien minuten kun je de slak met een scherp mesje uit zijn huisje halen en weer terug in de pan gooien. Kook ze nog zo’n 45 minuten tot een uur. Je kunt er na het koken nog een sausje aan toevoegen om ze smakelijker te maken. Er staan op het internet tal van recepten!

Lees ook: Overheerlijke en smeuïge karamel-zeezoutbrownies

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Eten en Drinken | Beeld: Pexels