Renée Bootsma

Dit wisten wij nog niet

Wist je dat honing uit de supermarkt vaak geen echte honing is? Toen wij dit hoorden waren wij ook op z’n minst verbaasd. Wij vertellen je waar deze nep honing vandaan komt, waar je op moet letten bij het kopen ervan en hoe je aan echte honing komt.

Onderzoek

Foodwatch heeft in maart 2023 onderzoek gedaan naar honing en wat blijkt: honing uit de supermarkt is vaak geen echte honing. In het onderzoek werden er 320 partijen honing getest. Bij 46 procent van de gevallen bleek de honing geen echte honing te zijn. Een grote hoeveelheid bestaat namelijk uit suikerstroop op basis van suikerbieten, tarwe en rijst.

Ingevoerde honing

Jaarlijks wordt er in Europa zo’n 175.000 ton honing ingevoerd wat goed is voor 40 procent van de Europese consumptie. Doordat zuivere honing een stuk duurder is dan honing op basis van suikerstroop, wordt er buiten de EU veel fraude gepleegd. Zo blijkt uit het onderzoek dat driekwart van de honing die uit China geïmporteerd wordt niet betrouwbaar is. Daarnaast is gebleken dat de geïmporteerde honing uit Groot-Brittannië nooit betrouwbaar is. Gelukkig is het consumeren van deze honing niet schadelijk voor je gezondheid. Het gaat alleen om valse honing, dat eigenlijk veel minder waard is.

Waar haal je echte honing?

Nu we weten dat de honing in de supermarkt vaak geen echte honing is, willen we natuurlijk ook weten hoe we dan wel aan echte honing komen. Op het etiket van de honing staat of het gaat om Europese honing of geïmporteerde honing. Wanneer het Europese honing betreft zit je goed, maar wanneer het om geïmporteerde honing gaat is de kans groot dat de honing nep is. Als je er helemaal zeker van wil zijn dat de honing die je gebruikt zuiver is, dan kun je de honing het best bij een lokale imker halen. Zo heb je honing uit de buurt die goed van kwaliteit is.

Ook lekker: Heerlijk eenpansgerecht: kippendijen in honing en knoflook

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock