Sara Bergsma

Smaakvoller, duurzamer én goedkoper!

Nieuwe maand, nieuwe smaken: de maand oktober brengt heerlijke seizoensproducten met zich mee die ons onbewust alweer meeslepen in dat knusse herfstgevoel. Terwijl de bladeren verkleuren en de temperatuur begint te dalen, bloeit de natuur op met een overvloed aan groenten en fruit die wij weer perfect kunnen gebruiken voor typische herfstmaaltijden. 

Seizoensfruit

Aan het eten en kopen van seizoensfruit zitten veel voordelen verbonden. Allereerst smaken de fruitsoorten in dit seizoen lekkerder, omdat ze onder optimale groeiomstandigheden zijn geteeld. Ook bespaar je geld door erop te letten dat je seizoensfruit koopt. De prijzen zijn namelijk lager doordat het aanbod zo groot is. De volgende fruitsoorten horen bij dit seizoen:

  • Granaatappels: gebruik de pitjes voor over een rijkgevulde linzensalade, of strooi ze over je yoghurt met granola.
  • Druiven: perfect om op werk van te snacken of om je borrelplank mee te verrijken.
  • Perziken: goed te gebruiken in desserts of om los op te eten.
  • Kersen: maak een lekkere kersenjam of doe ze door je smoothie.
  • Appels: gebruik ze voor appelflappen of voeg ze toe aan de stamppot voor een zoete touch.
  • Vijgen: perfect om aan je burrata salade toe te voegen of een lekkere chutney van te maken.
  • Kweeperen: gebruik deze natuurlijk om de befaamde stoofpeertjes mee te maken.
  • Cranberry’s: maak een compote of droog ze en gebruik ze in huisgemaakte granola.

Seizoensgroente

Maar ook zijn er in oktober verschillende groenten op hun lekkerst. Het kopen van seizoensgroenten die lokaal worden geteeld, helpt de voedselkilometers te verminderen, wat jouw ecologische voetafdruk verkleint. Dus je bent ook nog eens duurzaam bezig! In oktober koop je de volgende seizoensgroenten:

  • Champignons: perfect om een ragout of soep van te maken.
  • Paprika: maak bijvoorbeeld gevulde paprika’s met gehakt en geraspte kaas uit de oven.
  • Courgette: gebruik courgette als caloriearme optie voor pasta of rooster in plakjes.
  • Bieten: lekker om te roosteren en vervolgens te verwerken in salades.
  • Pompoen: deze ultieme herfstgroente gebruik je voor een romige pompoensoep of -taart.
  • Boerenkool: rauw kun je boerenkool toevoegen aan je smoothie of je maakt er een lekkere boerenkoolstamppot van.
  • Wortelen: handig om rauw mee te nemen als gezonde snack of om te verwerken in je stoofpotje.
  • Spruitjes: heerlijk om op te bakken met spekjes of te karameliseren met balsamico.

Kortom: je kunt alle kanten op met de groenten en fruit van dit seizoen!

Ook lekker: Op dít moment kosten boodschappen je het minste geld

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Vriendin | Beeld: Adobe Stock