Dit is het antwoord
We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan: het beschimmelde plekje van een appel of een boterham wegsnijden, zodat je de rest nog gewoon kunt opeten. Want weggooien is zonde, toch? Nou, volgens het Voedingscentrum is dit toch allemaal wat minder onschuldig dan het lijkt.
Gifstoffen
Volgens het Voedingscentrum kun je beschimmelde producten beter helemaal weggooien. Ze vertellen: “Ook al lijkt alleen dat plekje beschimmeld, vaak zit de schimmel dan onzichtbaar ook midden in het product.” Door het eten van het product dat een schimmelplekje bevatte krijg je gifstoffen binnen. Hierdoor krijg je last van voedselvergiftiging, wat misselijkheid en diarree kan veroorzaken. “In enkele gevallen zijn deze gifstoffen zo giftig, dat ze mogelijk kankerverwekkend zijn,” zegt het Voedingscentrum.
Uitzondering
Gelukkig geldt dit niet bij alle producten; harde kazen zijn bijvoorbeeld een uitzondering. Doordat de schimmel vaak alleen op de buitenkant groeit is de rest van de kaas nog prima te gebruiken. Snijd de schimmel wel voldoende weg, minstens 1 centimeter. Let er wel op dat dit alleen geldt voor harde kazen. Zachtere kazen kun je beter ook helemaal weggooien in plaats van een klein stukje af te snijden.
Schimmel voorkomen
Natuurlijk zijn er ook manieren om schimmel te voorkomen. Belangrijk hiervoor is dat je de voedingsmiddelen op de juiste manier en plek bewaart. Bewaar vruchtgroenten, bananen en exotisch fruit buiten de koelkast. Laat ze niet te koud worden, want het fruit zal dan smaak verliezen en de groenten zullen sneller bederven door de kou. Bladgroenten, koolsoorten, voorgesneden groenten, sperziebonen en champignons bewaar je het beste in de koelkast. Wat betreft fruit kun je aardbeien, druiven, appels en voorgesneden fruit ook beter bewaren in de koelkast.
Lees ook: Eten oprapen van de grond: klopt de vijfsecondenregel echt?
Bron: Tips en Weetjes, Linda, Voedingscentrum| Beeld: Pexels