Maayke

Gevoel

Oprichter van het Centrum voor Smaakonderzoek, Bob Cramwinckel legt aan Nu.nl uit dat wat wij proeven met onze zintuigen te maken heeft. Voornamelijk met ons gevoel. “Als je ergens een goed gevoel bij hebt, bijvoorbeeld vanwege het achterliggende verhaal of de positieve omstandigheden waaronder je dat eten nuttigt, is de kans groter dat je het eten blijvend lekkerder vindt. Wanneer iemand zegt dat het belangrijk is om veel water te drinken, heb je daar een goed gevoel bij. Wordt er gezegd dat je moet oppassen met suikers, dan vind je het fijn om minder zoet te eten. Je zintuigen geven hierbij veel ruimte om dat proeven houvast te geven.”

Ijsjes in de zomer

De zomer associëren we automatisch met gezellige omstandigheden, zoals genieten van de zon, langere zomeravonden en veel gezelligheid met vrienden en familie. Ook zomers eten associëren we op een positieve manier. “Dat zie je bijvoorbeeld met ijsjes. Technisch gezien niet het meest verstandige om te eten wanneer het warm is, omdat je eigenlijk een bak suiker en een hoop lege calorieën naar binnen werkt. Maar het gevoel dat je bij ijs hebt – het is lekker fris en koel – kan hierbij een grote rol spelen.” De fysiologie van een mens past zich bovendien aan de bij weersomstandigheden. “Als het warm is, heb je geen zin om je in te spannen. Dan wil je juist rustig blijven. Daarbij past een salade voor de meeste mensen beter dan erwtensoep met worst,” zegt Cramwinckel. “Wat je fijn vindt om te eten met warm weer hangt samen met het fysiologische nut,” voegt de professor daaraan toe. “Je lichaam geeft aan dat je je lichaamstemperatuur op peil wilt houden, dus neig je eerder naar zure, frisse smaken.”

Waarom geen stamppot in de zomer?

Onze smaakwaarneming blokkeert volgens Cramwinckel door het negatieve gevoel dat veel mensen hebben bij een stevige maaltijd als stamppot in de zomer. “Mensen die stamppot het allerlekkerste eten ter wereld vinden, laten zich echt niet weerhouden door warm weer. Een mens is flexibel, het zijn vooral onze ideeën en opvattingen die onze smaak bepalen en onze zintuigen faciliteren dit. Je wordt dus eigenlijk misleid door je werkelijkheidsgevoel.” Cramwinckel adviseert om je eigen gevoel te volgen en om te kiezen wat jij lekker vindt om te eten. “Waar je blij van wordt, is ook goed voor je. Als je iets met tegenzin eet, kan dat geen goede uitwerking hebben. Vaak hebben mensen met warm weer geen zin om lang in de keuken te staan, dus ga voor lekkere salades met maïs, bonen en tomaatjes.”

Pagina 2/2

Lees ook: Dit voedsel kun je beter niet eten als het warm weer is

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Nu.nl | Beeld: Pxhere