De paarse vrucht is veelzijdiger dan je denkt
De aubergine is door haar paarse schil een opvallende verschijning in de supermarkt. Hij wordt vaak vergeleken met de courgette, ondanks dat de twee nauwelijks op elkaar lijken. Zo heeft aubergine een veel breder smaakpalet, waardoor het in bijna elk gerecht past. De hoogste tijd om de paarse vrucht in het zonnetje te zetten.
1. Het is geen groente
De aubergine wordt misschien vergeleken met andere groentes, maar de paarse verschijning behoort wel degelijk tot de noemer fruit. Daarnaast is hij ook verwant aan de familie bessen en tomaten. De aubergine bereid je wel hetzelfde als alle andere groentes.
2. Afkomstig uit India
De aubergine groeide oorspronkelijk in India. Hier werd de vrucht al meer dan 1500 jaar gekookt en verwerkt in verschillende gerechten. Sinds 1800 heeft hij ook zijn opkomst gemaakt in Afrika, Europa en Amerika. In totaal zijn er acht verschillende soorten te vinden, met ieder een andere smaak en vorm.
3. Populair onder vegetariërs
De aubergine is door zijn brede smaakpalet een goede vervanger voor vlees en kip. Doordat je er veelzijdig mee kunt koken, is de vrucht ontzettend populair bij mensen die geen vlees eten.
4. Ze groeien makkelijk
Heb je nog een plekje vrij je in je moestuin, dan moet je zeker voor de aubergine gaan. De stervormige bloem waaruit de vrucht groeit is zelfbestuivend en heeft niet veel zonlicht nodig. Hierdoor kun je hem bijna op elke plek laten groeien.
5. Weinig koolhydraten
Nog meer goed nieuws, want de aubergine bevat maar weinig koolhydraten. De vrucht telt er zo’n 20 per stuk, waardoor hij makkelijk in een dieet past. Daarnaast bevat het veel antioxidanten en maar drie gram proteïne.
6. Veelzijdig te gebruiken
Wie nog niet gek is op de paarse vrucht moet zeker een keer een gevulde aubergine met kaas proberen. Dit recept is makkelijk te maken, een smaakbeleving in je mond en vult enorm. Eet je het liever met pasta? Probeer dan de aubergine-cannelloni met kaas. Jum!
Ook interessant: 5 kruiden die niet alleen lekker zijn, maar ook ontzettend gezond
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!
Bron: Mashed | Beeld: Unsplash, Nathan Dumlao