Iets te pittig gegeten? Deze drankjes helpen je van je brandende mond af

Desy

Pittig eten wordt gedoofd door deze drankjes

Hoe we ook kunnen genieten van een heerlijk, pittig bord nasi: iets minder leuk wordt het als je toch iets te enthousiast hebt gedaan met de sambal en je mond in brand staat. Hoe je die brand blust? Dat doe je met deze drankjes!

Drink in ieder geval nóóit een glas water.

Brand

Staat je mond in brand omdat je iets te pittig hebt gegeten? Probeer het dan niet te blussen met een beetje water: dit zal je namelijk niet de verkoeling bieden waar je naar op zoek bent. Dit komt doordat hete kruiden en sauzen een olieachtige stof bevatten die niet oplost in water. Wat je dan in plaats daarvan wel moet drinken? De volgende dranken:

Melk

Het meest bekende blusmiddel is misschien wel een gewoon glas melk. Waarom dit zo is? In pittig eten zit capsaïne, een stof die zich hecht aan de uiteinden van de zenuwen, wat voor de hersenen een teken is van brand. Maar in melk zelf caseïne, wat zich hecht aan de capsaïne en daardoor de brand blust.

Yoghurt

Evenals melk, werkt ook yoghurt uitmuntend bij het blussen van de brand in je mond. Het beste kun je de yoghurt nemen voordat je de de pittige maaltijd nuttigt. Yoghurt legt namelijk een beschermend laagje in je mond, waarna de pepers geen schijn van kans hebben.

Thee en rijst

Maar, zuivel is niet het enige wat gaat helpen als je veel te pittig hebt gegeten. Ook thee kan voor verkoeling zorgen. Daarnaast kun je bij een brandende mond ook een hap nemen van een stuk brood, rijst of kroepoek: dit zorgt ervoor dat het branden stopt.

Lees ook: Deze vijf groenten moet je koken voordat je ze eet

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels