Wij delen een aantal tips
Het kan je zomaar ineens overvallen: een opgeblazen gevoel in je buik. Misschien heb je iets geks gegeten, maar misschien heb je ook geen idee waar dit gevoel vandaan komt. Wat de aanleiding ook is, vervelend is het in ieder geval! Daarom gaan we in dit artikel gaan we dieper in op dit vervelende kwaaltje: wat kan de oorzaak zijn, en nog belangrijker, hoe kom je er vanaf?
Oorzaken opgeblazen buik
De oorzaak van een opgeblazen gevoel ligt meestal bij gas in het darmstelsel. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je ook meer boeren of scheten laat. Maar hoe kom je aan overmatig gas in je darmen? Nou, daar kunnen een heleboel aanleidingen voor zijn. Hieronder hebben we er een aantal op een rijtje gezet:
- Te snel eten: gas kan ontstaan doordat je je maaltijden te snel eet. Doordat je aan het ‘schrokken’ bent, slik je niet alleen het eten, maar ook extra lucht in. En die lucht komt uiteindelijk terecht in het darmstelsel.
- Gasvormend voedsel: sommige voedselsoorten veroorzaken nou eenmaal meer gas dan anderen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld bruine bonen, ei, pruimen, paprika en radijs. Ook pittig eten kan extra gas veroorzaken.
- Weinig vezels of water: vezels en vocht zorgen er beiden voor dat je ontlasting zachter wordt. Heb je hier een tekort aan, dan kunnen er opstoppingen in je darmstelsel ontstaan. En die opstoppingen kunnen ook weer een aanleiding zijn voor extra gasvorming.
- Allergieën: het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een allergie of een intolerantie hebt voor bepaalde voedingsstoffen. Een bekend voorbeeld hiervan is een lactose-intolerantie. Mensen met deze intolerantie hebben veel last van hun darmen wanneer zij toch lactose binnen krijgen.
- Prikkelbare Darmsyndroom (PDS): wanneer je heel regelmatig last hebt van een opgeblazen gevoel, kan er ook sprake zijn van een onderliggende ziekte. PDS is bijvoorbeeld een veelvoorkomende aandoening, die zorgt voor regelmatige buikpijn, problemen met de ontlasting, een opgezette buik en winderigheid.
Wat doe je eraan?
Om een opgeblazen gevoel te verhelpen, moet je eigenlijk vooral de dingen in bovenstaand lijstje níet doen! Doe dus rustig aan met eten, vermijd pittige of gasvormende producten, en zorg ervoor dat je voldoende vezels eet en water drinkt. Daarnaast kunnen ook alcohol, cafeïne en roken zorgen voor een opgeblazen buik.
Blijven de klachten maar aanhouden? Of vermoed je dat er een andere oorzaak is, zoals PDS? Dan is het verstandig om langs te gaan bij de huisarts.
Lees ook: Zo houd je de keuken schoon tijdens én na het koken
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Metro Nieuws | Beeld: Pexels