Zoet, zout, zuur, bitter, umami en…
De mens heeft gemiddeld 10.000 smaakpapillen. Deze zitten op je tong, maar zijn zo klein dat je ze niet ziet. De smaakpapillen zenden signaaltjes naar je hersenen die bepalen wat je proeft: zoet, zout, zuur, bitter of umami. Dit zijn de vijf basissmaken die we kennen. Maar daar kunnen we volgens wetenschappers misschien nog één aan toevoegen, namelijk… salmiak!
Onderzoek
Onderzoekers van onder meer de University of Southern California in de VS ontdekten dat een smaakgen op de tong, genaamd OTOP1, niet alleen reageert op zuur, maar ook op ammoniumchloride. Enne, dat is de scheikundige naam van salmiak, het poeder in drop waar wij Nederlands zo dol op zijn.
Er gingen veel tests aan vooraf in labs, waarbij onderzoekers keken of menselijke cellen met het OTOP1-gen ammoniumchloride – ofwel salmiak – opmerkten. Wat blijkt? Het gen reageert zelfs sterker op salmiak dan op zuur! Betekent dit dat we salmiak als zesde basissmaak mogen verwelkomen?
Salmiak als zesde basissmaak
Is het dan zo belangrijk om salmiak te proeven? Volgens de wetenschappers wel. Zij stellen namelijk dat het van belang is om salmiak te proeven, omdat ammonium in hoge concentraties giftig is. Ze denken daarom dat, na nog meer onderzoek, salmiak ooit tot zesde basissmaak uitroepen kan worden. Maar dat dit nog wel even kan duren, is een ding dat zeker is. Zo duurde het ongeveer tachtig jaar voordat officieel erkend werd dat umami, de door wetenschapper Kikunae Ikeda in de 20e eeuw geïntroduceerde smaak, als officiële basissmaak werd toegevoegd. Aha!
Lees ook: Feit of fabel: kun je verslaafd zijn aan drop?
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!