Esther Reitsema

Aha!

In de bus, tijdens een date of halverwege een vergadering: vooral wanneer het redelijk stil is, lijkt je maag de neiging te hebben om te knorren. Soms zelfs wanneer je helemaal geen trek hebt of zelfs net hebt gegeten. Hoe kan dat eigenlijk?

Werkende darmen

Als je een geluid hoort dat uit je buik komt, noemen we dat vaak de maag die aan het ‘knorren’ is. Meestal zijn het echter de darmen die je hoort. Daarin wordt een brij aan voedsel vermengd met spijsverteringssappen. Dit mengsel wordt naar beneden geduwd, en die knijpende beweging veroorzaakt het knorrende geluid.

Dat er een knorrend geluid uit je darmen komt is dus niets meer dan een teken dat ze aan het werk zijn. Sommige producten zorgen ervoor dat je darmen extra hard aan de slag moeten, zoals drankjes met koolzuur. Ook wanneer je een snelle eter bent is de kans groter dat je vaker en harder dat knorrende geluid hoort.

Lege maag

Het geluid dat we vaak een ‘knorrende maag’ noemen, komt dus negen van de tien keer uit onze darmen. Toch kan het geluid ook afkomstig zijn uit je maag. Als je niets hebt gegeten is je maag een lege, holle ruimte – en daarin hoor je geluiden veel harder dan in volle ruimtes. Het verplaatsen van vloeistoffen en gassen in je maag veroorzaakt geluid, en wanneer je weinig hebt gegeten is de kans dus groter dat je dit hoort.

Maag of darmen?

Goed: als je een knorrend geluid uit je buik hoort komen, is de kans dus aanwezig dat het komt omdat je weinig hebt gegeten. Soms hoor je het geluid echter ook wanneer je wél genoeg hebt gegeten. In dat geval zijn het hoogstwaarschijnlijk je darmen die aan het werk zijn en daarbij kabaal maken. En dat is dus helaas geen reden om nog een keer op te scheppen.

Lees ook: Vermijd deze 5 etenswaren bij maagzuur en zure oprispingen

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: NPO 3 Best Bites | Beeld: Adobe Stock