Het is goed voor je darmen en blaas
De meeste mensen beginnen hun ochtend steevast met een glas koude melk of karnemelk. Karnemelk is een stuk zuurder waardoor we al snel denken dat melk een betere keuze is. Maar wat blijkt: de fris-zure zuiveldrank is veel gezonder. We leggen uit hoe het zit!
Traditie
Vroeger was karnemelk geen drankje, maar een bijproduct. Het ontstond namelijk door het karnen van de room. Tijdens het karnen scheiden de vetten en zuren zich, waar ook weer producten van werden gemaakt. Zo werden de vetten gebruikt voor boter en de zure vloeistof van karnemelk. Tegenwoordig worden er aan de melk melkzuurbacteriën toegevoegd, waardoor de melksuiker (lactose) wordt omgezet in melkzuur. Er zijn nog steeds boeren die karnemelk op deze traditionele manier maken.
Darmen
Ondanks dat het bereidingsproces van de zuiveldrank heel anders is dan vroeger, blijft karnemelk nog steeds gezond. Met name onze darmen worden er blij van als we een glas drinken. Dit komt door de melkzuurbacteriën die in de zuiveldrank zitten. Het wordt langzaam opgenomen in de darmen en helpt ons voedsel te verteren. Hierdoor is het een geschikt drankje om te drinken nadat je iets te veel gegeten hebt. Het spoelt de vetten weg en heeft daarnaast een kalmerend effect op de darmen en maag.
Blaasontsteking
Niet alleen je darmen worden er blij van, het kan namelijk ook helpen tegen een blaasontsteking. Een blaasontsteking ontstaat meestal door de E.coli bacterie. De bacteriën in karnemelk beschermen de urinebuis, waar de E.coli bacterie zich aan hecht. Karnemelk heeft een preventieve werking; het is geen medicijn als je al een blaasontsteking hebt. Wij schenken meteen een glas in!
Lees ook: Recept: karnemelkscones met Licor 43-vulling
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!
Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash, Engin Akyurt