Eindelijk antwoord op die vraag
We doen het allemaal weleens: een grote portie eten koken, zodat we een deel in de koelkast kunnen bewaren. Scheelt de volgende dagen weer tijd! Iets wat ons echter nog altijd niet helemaal duidelijk is, is of we dat eten eerst helemaal moeten laten afkoelen. Meerdere voedingsexperts geven nu antwoord op die vraag.
Geen gevaar voor je gezondheid
Veilige temperatuur
Toch is het geen gek idee om eten even te laten afkoelen voor je het in de koelkast zet. Dat zorgt er namelijk voor dat de structuur en de smaak van het eten wat beter behouden blijft. Ook zorgt het ervoor dat de verschillende etenswaren in de koelkast niet met elkaar ‘in conflict’ komen. “Als je koelkast op 4 graden staat en je er een warme pot soep in zet, kan de temperatuur ineens omlaag gaan. Het kan dan even duren voor de koelkast weer omhoog klimt naar de juiste temperatuur. Om ervoor te zorgen dat je koelkast een ‘veilige’ temperatuur blijft behouden, is het met name bij vloeibaar voedsel belangrijk om het af te laten koelen naar kamertemperatuur”, aldus voedings- en veiligheidsexpert Kelly Jones.
Verschillende methoden
Afkoelen en niet afkoelen kan dus allebei, maar afkoelen wordt bij vloeibaar voedsel aangeraden. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat warm voedsel sneller afkoelt? Er zijn verschillende methoden voor. Je kunt het luchtdichte bakje waarin het eten zit bijvoorbeeld onderdompelen in ijskoud water of grote hoeveelheden verdelen over veel kleine bakjes. Ook is het handig om eten zo snel mogelijk bij de warmtebron (de pan) vandaan te halen en het in luchtdichte bakjes te doen. Tot slot: maak gebruik van de air flow in je keuken door bijvoorbeeld een kleine ventilator aan te schaffen. Een paar minuten wachten en je eten is klaar om de koeling in te gaan!