Marlieke

Mensen die weinig lusten schijnen juist meer te kunnen proeven

We kennen allemaal wel iemand die vies wegkijkt bij de gerechten die anderen heerlijk vinden. Meestal worden deze mensen weggezet als ‘kieskeurig’ of ‘moeilijke eters’, maar de wetenschap bedeelt de ze nu een heel andere titel toe. Als je heel weinig lust, schijn je namelijk juist een ‘superproever’ te zijn.

Meer smaakpapillen

Je tong is bezaaid met smaakpapillen. Dit zijn zenuwuiteinden die je hersenen signalen geven over wat je aan het eten bent en welke smaak je proeft. Het blijkt dat sommige mensen meer smaakpapillen hebben dan andere. Dat kan je een fijnproever maken, maar het kan er ook toe leiden dat sommige smaken té intens beleefd worden.

Gevoelige genen

Door deze extra smaakpapillen kan eten al snel te bitter, te zout of te zoet smaken. Deze intense smaakbeleving kan nog eens worden versterkt door een bepaald gen, namelijk TAS2R38, dat sommige ‘moeilijke eters’ zouden hebben. Dit gen maakt je nog gevoeliger voor bittere smaken. Eet jij liever je bord niet leeg? Voortaan kun je je genen de schuld geven.

Fijnproever of moeilijke eter?

Naar schatting is 25 procent van de mensen eigenlijk een ‘superproever.’ Dit zijn vaker vrouwen dan mannen. Nog eens een kwart van de bevolking heeft juist moeite om smaken goed te proeven. Deze groep vindt bepaald voedsel vooral ‘saai’ smaken. Niet iedere moeilijke eter is per definitie een ‘superproever’. Sommige mensen hebben een sterke afkeer voor bijvoorbeeld een bepaalde textuur of voor pitjes in hun eten. Wil jij weten of je extra smaakpapillen en gevoelige genen hebt? Vraag jezelf dan af of je onderstaande voedingsmiddelen bitter vindt smaken. Superproevers vinden dit etenswaar vaak niet lekker:

  • Koffie
  • Bier
  • Broccoli
  • Spinazie
  • Chocolade
  • Spruitjes
  • Grapefruit
  • Knolraap
  • Waterkers

Lees ook: Dit is waarom we gezond eten in de avonduren moeilijker vinden dan overdag

Wil je dit artikel bewaren? Bewaar het op Pinterest!

Bron: Metro UK | Beeld: Pexels