Maayke

unami miso Japan

Het is heel gezond, maar toch kent bijna niemand het

Soms hoor je iets voorbij komen in de kookwereld, waar je eerder nog nooit van gehoord hebt. Totdat je het een keer in de bereidingswijze van een nieuw recept staat. Daarom laten we je alvast kennis maken met het Japanse miso. Niet alleen weet je straks precies waar het van gemaakt is, maar weet je ook hoe het wordt toegepast in gerechten. 

Miso is een kruidenpasta uit Japan die als smaakmaker aan gerechten wordt toegevoegd.

Unami

Waarschijnlijk kennen we allemaal de vier primaire smaken op onze tong: zout, zuur, zoet en bitter. Wat niet iedereen misschien weet is dat er ook een vijfde smaak is: unami. Deze vijfde bijzondere smaak genaamd unami, wordt in Japan ook wel miso genoemd. Japanners noemen deze smaak miso, omdat het compleet afwijkt van de overige vier smaaksoorten.

Ingrediënten

Maar waar is misopasta nu precies van gemaakt? De pasta is een gefermenteerd gerecht dat bestaat uit sojabonen, zout en granen. Het fermenteren betekent het omzetten van biologische materialen met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels. In Azië worden redelijk veel producten gefermenteerd, waarvan miso één van de bekendste is. Ieder dorpje of stadje in Japan maakt haar eigen miso. Hierdoor kunnen de smaken onderling in de misopasta’s nog erg van elkaar verschillen.

Gezond

Daarnaast blijkt miso ook nog eens erg gezond te zijn. Zo bevordert het de darmflora en de spijsvertering doordat bij het fermenteren de complexe proteïnen, vetten en koolhydraten worden afgebroken. Dit ondersteund dus de spijsvertering en er ontstaan een hoop goede darmbacteriën. Ook zit miso vol met goede voedingsstoffen als ijzer, calcium, potassium, vitamine B en proteïnen. Hoe gezond miso ook blijkt te zijn, toch wordt er niet aangeraden om de pasta in één naar binnen te werken. De smaak is namelijk uniek en hier zal je in het begin aan moeten wennen. Miso is voornamelijk een smaakmaker dat in gerechten wordt gebruikt om iets meer op smaak te brengen.

Lees ook: Zoveel groente en fruit zou je eigenlijk per dag moeten eten om gezond te blijven

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Elle Eten | Beeld: Pixabay