Goed om rekening mee te houden bij het maken van je favoriete maaltijd
Er zijn veel factoren die van invloed zijn op je metabolisme. Te weinig calorieën binnenkrijgen, te weinig slapen, te weinig koolhydraten eten en te weinig drinken bijvoorbeeld. We geven je een aantal voedingstips om je metabolisme weer in balans te krijgen. Enne, wees niet bang; die romige pasta mag er heus nog zijn hoor. Balans, zeiden we toch?
Trager metabolisme
Je kunt je metabolisme vertragen door een verkeerd leefpatroon, maar helaas is er ook een factor waar we geen invloed op hebben: je leeftijd. Naarmate je ouder wordt, vertraagt je metabolisme nu eenmaal. Het metabolisme van iemand van veertig jaar is vaak al met 10 procent vertraagt. En dat klinkt heel vervelend, maar er zijn dingen die je kunt doen om je metabolisme een boost te geven: door meer ‘pro-metabolische voeding’ binnen te krijgen.
“Een manier om je metabolisme en je darmgezondheid een boost te geven, is door pro-metabolisch voedsel te omarmen”, zo deelt voedingsdeskundige en fysioloog Steve Collins met Body and Soul. Hiermee doelt hij op voeding die je lichaam en darmgezondheid ondersteunt. Dit soort voedingsmiddelen hebben niet alleen een positief effect op je metabolisme, maar zorgen er ook voor dat je hormoonhuishouding en balans blijft en dat je stoelgang op orde is. Hieronder enkele tips van Collins die binnen het idee van een pro-metabolische leefstijl passen.
1. Gebruik ‘traditionele’ vetten in plaats van ‘industriële’ vetten
Weleens gehoord van industriële vetten? Dat zijn plantaardige vetten die chemisch worden gewijzigd, zodat ze op kamertemperatuur niet vloeibaar worden, dit om de houdbaarheidsdatum te verlengen. Van dit soort industriële vetten wordt je metabolisme alleen niet zo blij. “Gebruik in plaats daarvan traditionele vetten zoals kokosolie, olijfolie en dierlijke vetten zoals ghee of boter.”
2. Zorg dat koolhydraatrijke voedingsmiddelen ook rijk zijn aan voedingsstoffen
In veel voedingsstoffen zitten koolhydraten, maar niet elk voedingsmiddel met koolhydraten bevat veel voedingsstoffen. Collins raadt aan om koolhydraatrijke producten te eten die ook veel voedingsstoffen bevatten. “Dit kan fruit zijn (vooral rijp tropisch fruit zoals meloen en papaja), rauwe honing, kwaliteitszuivel, wortelgroenten zoals zoete aardappel, rode biet, wortel en pompoen.
3. Zorg voor een gebalanceerde proteïne-inname
Je kunt wel de wil hebben om genoeg eiwitten te eten, maar dan moet je wel weten hoeveel proteïne jij op een dag moet binnenkrijgen – en dat verschilt behoorlijk per persoon. Het absolute minimum is 0,83 x je lichaamsgewicht in kilo, zo stelt het Voedingscentrum. Sport je veel? Dan kun je volgens onderzoek beter meer eten: 1,3 tot 1,8 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht. “Je kunt je proteïne-inname verhogen door elke dag collageen, gelatine en bottenbouillon te eten.” Collins raadt aan om je proteïne-inname erg serieus te nemen. “Om je metabolisme opnieuw op te bouwen, moet je aan je spieren en botten werken, waar je dus extra proteïne voor nodig hebt.”
4. Zorg voor een gebalanceerde bloedsuikerspiegel
Je bloedsuikerspiegel op peil houden is helemaal niet zo moeilijk als je gezond eet, maar het is wél belangrijk voor een gezond metabolisme. “Alles wat ervoor nodig is, is een gebalanceerde maaltijd die proteïne, gezonde vetten en koolhydraten bevat”, aldus Collins. “Eiwitten helpen om een sterk lichaam te krijgen en te behouden, koolhydraten geven je lichaam energie om normaal te functioneren en vetten zorgen ervoor dat je lichaam je hormonen in balans kan houden en ze verminderen de glycemische lading van een maaltijd.”
5. Eet licht verteerbaar voedsel
Ook zeker doen: meer voeding in je dieet opnemen dat je lichaam makkelijk kan verteren. “Licht verteerbaar voedsel dat onbewerkt, van hoge kwaliteit, seizoensgebonden en goed bereid is”, stelt Collins. “Dat betekent dat je je inname van verpakte voedingsmiddelen moet verminderen, net zoals je inname van gezond, maar moeilijk verteerbaar eten, zoals rauwe groenten, granen en voeding met een overmatige hoeveelheid vezels.”
Lees ook: Bah! Zo vies is je waterfles
Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Pexels