Naomi

Soms kan je de houdbaarheidsdatum verwaarlozen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen de houdbaarheidsdatum op verpakkingen verkeerd begrijpen. Daardoor wordt veel voedsel onterecht en te snel weggegooid. Dat is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Kookfans legt uit wat nu precies het verschil is tussen THT en TGT. 

Wist jij dit?

TGT

Op gekoelde verse producten staat vaak een TGT code. Dit staat voor ‘te gebruiken tot’ gevolgd door een datum. Deze houdbaarheidsdatum moet je serieus nemen. Na het verstrijken van deze datum kunnen er schadelijke bacteriën in het product groeien, zonder dat je het ruikt, ziet of proeft. Dit geldt vooral voor rauwe producten, omdat de bacteriën niet gedood worden door een kook of braadproces. Neem bij deze producten altijd het zekere voor het onzekere en gooi het weg als deze datum verstreken is.

THT

De aanduiding THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’ en dan gevolgd door een datum. Deze aanduiding komt voor op zowel gekoelde als ongekoelde producten en kan in sommige gevallen wat minder serieus genomen worden. We zetten de soorten producten even uiteen:

Gekoelde producten
Verswaren, zoals melk en vleeswaren, zijn in veel gevallen één of twee dagen na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog wel te gebruiken. Hierbij geldt dat je vooral je ogen, mond en neus goed moeten laten observeren. Als deze producten niet meer goed zijn kan je dat zien, ruiken en proeven. Een geopend product kan wel over datum gaan, terwijl die nog niet verstreken is. Dit heeft te maken met bacteriën waarmee het product in aanraking komt als het eenmaal geopend is.

Ongekoelde producten
Deze producten kunnen heel vaak nog prima gebruikt worden na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum en je loopt weinig risico om ziek te worden. De smaak, geur en kleur kan wat minder worden, maar een echt groot risico loop je niet. Let alleen wel op als je een blikje al geopend hebt. Op die manier kan een product wél bederven. Tegenwoordig moet overal een houdbaarheidsdatum op staan. Zelfs op zout staat nu een datum, terwijl dit vroeger gebruikt werd als conserveringsmiddel. Deze datum mag je daarom wel met een korreltje zout nemen.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Beeld: Kookfans©