Desy

Als je dit leest hoef je geen ijsjes meer…

Heb jij er wel eens bij stilgestaan wat er allemaal in etenswaar wordt gedaan om het zo lekker mogelijk te maken? Je denkt misschien dat er alleen gebruik wordt gemaakt van bekende ingrediënten, maar niets is minder waar! Wist jij wel dat in deze populaire voedingsmiddelen zulke bizarre ingrediënten zitten? Ze.nl zette het op een rijtje! 

Beveranus
In vanilleijsjes zit niet alleen vanille, suiker en room maar ook beveranus. In de klier tussen de anus en het geslachtsorgaan zit bij bevers een klier waarin een goedje wordt gevormd. Dit goedje wordt in onder andere vanille- en caramelproducten gebruikt om het lekker zoet te maken.

Luizen
Dit is misschien niet nieuw van maar het blijft smerig; in veel etenswaren zitten luizen. De kleurstof van luizen, ook wel karmijnzuur genoemd, wordt namelijk gebruikt om voedingsmiddelen een rode kleur te geven. Karmijnzuur wordt onder andere gebruikt in aardbeienyoghurt- of kwark, rood snoepgoed en rode frisdranken.

Haar
De kans is groot dat ook jij wel eens een dieren- of mensenhaar naar binnen hebt gewerkt. L-cysteine, een versteviger die wordt gevonden in dierlijke – en menselijke haren, wordt gebruikt om broodjes te verstevigen. Het gaat hierbij vooral om kant-en-klare broodjes met een vleesvulling (denk aan saucijzenbroodjes) en in krentenbrood. Waar het haar vandaan komt? Uit kapperszaken in China…

Schapenolie
Heb je je ook altijd afgevraagd hoe het kan dat kauwgom zo zacht wordt als je er op kauwt? Dat komt dus door de schapenolie die ervoor wordt gebruikt. Deze schapenolie heet ook wel lanoline en is talg die door de talgklieren van een schaap wordt uitgescheiden om zijn wol gezond te houden.

Schellak
Schellak, ook bekend onder de naam E-904, is een uitscheidingsproduct van schildluizen uit India en Thailand. De schellak wordt gebruikt om bijvoorbeeld snoepgoed een glanzend laagje te geven. Ook wordt schellak op citrusvruchten gesmeerd om het een mooie glans te geven.

Verhitte botten
Weet je eigenlijk wel waarom suiker zo’n mooie witte kleur heeft? Door rietsuiker, wat van nature bruin is, te ontkleuren met iets dat ‘beenderkool’ heet. Beenderkool is een dierlijke houtstof die wordt gemaakt door botten te verhitten..

Vislijm
Vislijm is gemaakt van de gedroogde blaas van een vis en wordt onder andere gebruikt in alcoholische dranken om deze helderder van kleur te maken. Gatsie..

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem op Pinterest

Bron: Ze.nl | Beeld: Unsplash