Desy

Wij trekken er nog eentje uit de muur!

Wij Nederlanders mogen trots zijn: met de frikandel hebben we een duurzaam product in handen. Dit vindt Peter Koolmees, hoogleraar veterinaire volksgezondheid aan de Universiteit van Utrecht. We zouden dan ook allemaal eens vaker frikandellen moeten eten.

De frikandel is een duurzaam product.

Voorloper

Maar waarom dan precies? Bij het maken van de frikandel wordt gebruik gemaakt van separatorvlees; vlees dat van karkassen gehaald wordt. Het zijn restanten die anders bij het afval zouden belandden, maar door de productie van frikandellen -en hotdogs, diepvrieshamburgers en slavinken- wordt het vlees toch nog gebruikt. Dit is helemaal niet zo normaal; Nederland is een voorloper wat betreft het gebruik van separatorvlees.

En die koeienogen dan?

Maar maakt het gebruikt van separatorvlees de frikandel dan niet erg ongezond? Nee, want de producten die met dit type vlees zijn geproduceerd zijn rijk aan calcium, aan ijzer en aan eiwitten. Helemaal niet minder dan ander vlees dus. Dat er in een frikandel koeienogen zouden zitten is dan ook echt je reinste onzin: de ingrediënten zijn separatorvlees, water, paneermeel en kruiden. Het is een gerucht dat waarschijnlijk de wereld in is geholpen toen slagerijen bang waren voor concurrentie.

Lees ook: Stinkende prullenbak in huis? Doe dan dít voordat je er een vuilniszak in stopt!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Wikimedia Commons