Maaltijden schrappen kan een grote invloed hebben op je lichaam en je humeur
Of het nu komt door tijdgebrek, een eindeloze to do list, een verminderde eetlust of een dieetkeuze: velen van ons hebben weleens een maaltijd overgeslagen. Maar wat gebeurt er precies met je lichaam wanneer je urenlang niets hebt gegeten? Hoewel heel af en toe een maaltijd missen geen probleem hoeft te zijn, reageert je lichaam wel degelijk op dit gebrek aan voedsel. Dit is wat er in je lichaam en je hersenen gebeurt als je een maaltje minder hebt genuttigd.
Bloedsuikerspiegel en energie
De basis blijft simpel: voeding is je brandstof. Krijg je niet voldoende binnen? Dan merk je dit al snel aan je energieniveaus. Een vermoeid gevoel is dan ook vaak het eerste wat je merkt als je een maaltijd over hebt geslagen. Je bloedsuikerspiegel daalt, waardoor je je lusteloos, zwak en chagrijnig kunt voelen. Ook kun je gaan zweten of trillen.
Impact op je brein
Een maaltijd overslaan veroorzaakt niet alleen een rommelende maag. Je hormoonproductie verandert ook en gaat vervolgens met je hersenen aan de haal. Hormonen als ghreline en leptine blijven signalen naar je brein sturen. Daardoor kun je na verloop van tijd aan niets anders denken dan eten. Je hersenen zijn als het ware voortdurend afgeleid, waardoor je productiviteit, tevredenheid en sociale vaardigheden pijlsnel kunnen dalen.
Gezonde keuzes maken
Sommige mensen kiezen bewust voor het skippen van een maaltijd om gewicht te verliezen. Ook ‘intermittent fasting’ is een populair dieet. Hierbij nuttig je al je maaltijden in een tijdvak van een paar uur. De rest van de dag laat je het voedsel dan staan. Toch heeft dit vasten niet voor iedereen een positief effect. Door de lage bloedsuikerspiegel en actieve hongerhormonen wordt het alleen maar moeilijker om gezonde eetkeuzes te maken. Om je bloedsuikerspiegel op te krikken, wil je het liefst naar zoetigheid grijpen, vaak gevolgd door een grote behoefte aan vet en eiwitten. De ‘opgebouwde’ honger is tevens moeilijker om te stillen dan gewone trek. Resultaat: door maaltijden over te slaan, maak je later op de dag juist ongezondere keuzes en werk je vaak meer calorieën naar binnen.
Signalen van je lichaam
Wanneer je onregelmatig eet, wordt het moeilijker om naar de signalen van je lichaam te luisteren. Naast het negeren van je hongergevoel kun je ook het signaal dat je vol zit onderdrukken. Om die reden hebben mensen die maaltijden overslaan meer kans om eetbuien te krijgen, waarbij ze ongeremd kunnen eten. Op zijn beurt kan dit leiden tot misselijkheid, verstopping, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid. Voedingsdeskundigen raden dan ook aan om regelmatig een maaltijd te eten. Daarmee kun je een hoop lichamelijke ongemakken en ongezonde keuzes voorkomen.
Lees ook: Waarom je hongerig kunt zijn terwijl je net het eten achter de kiezen hebt
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Self | Beeld: Pexels