Roos

Drink jij graag een bakkie pleur na elke maaltijd?

De vraag of we nog een kop koffie lusten na het eten is tegenwoordig heel normaal. Voor velen is een bakkie in de ochtend, in de middag en na het avondeten een vaste routine. Hieruit blijkt al: we drinken ons bakkie pleur graag na het eten. Maar waarom snakken we na elke maaltijd eigenlijk zo naar koffie? Wij leggen het je uit!

Er zijn drie verschillende redenen.

Ouderwets

Vroeger – in de jaren vijftig – werd er na elk formeel diner koffie geschonken. Het serveren van de koffie was hét signaal dat er een sigaret of een sigaar mocht worden opgestoken. Daarnaast werd er ook vaak een likeurtje naast de koffie gedronken. Het ging er in deze tijd niet echt om of het lekker was, maar de koffie na het eten had een sociale functie. Men bleef nog wat langer zitten. Tegenwoordig wordt er bijna niet meer in huis gerookt, maar drinken we nog steeds een bak koffie na de maaltijd. Het is een soort traditie.

Bitterheid

Kies je wel voor een dessert na het eten? Dan drink je er vast ook een kop koffie bij. Omdat toetjes vaak zoet zijn, biedt een sterke leut een goed tegenwicht voor dat mierzoete dessert. Dit is ook de reden dat er vaak een kop koffie bij een stuk taart gedronken wordt.

Spijsvertering

Volgens voedingswetenschapper Paul Cribb zorgt een cafeïnerijk drankje – zoals een koffie of espresso – voor een betere vertering van je maaltijd. Je bakje pleur zorgt ervoor dat het eten sneller door het spijsverteringskanaal beweegt. De cafeïne en chlorogeenzuur in koffie zorgen er daarnaast ook nog voor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten. Heb je last van een welbekende after dinner dip? Dan kan koffie de oplossing zit. Je sufheid wordt namelijk minder door de hoeveelheid cafeïne!

Lees ook: Boter op kamertemperatuur: maakt het écht een verschil voor je baksel?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: ELLE eten | Beeld: Unsplash