Tjitske

Zure oprispingen gaan vaak gepaard met brandend maagzuur

Brandend maagzuur en zure oprispingen, veel volwassenen hebben er last van. Het begint met pijn in de maag, oftewel brandend maagzuur. Als dit maagzuur door je slokdarm omhoog komt, spreken we van een zure oprisping. Dit doet niet alleen pijn, maar omdat het maagzuur in de mond komt kan het ook je tanden en zelfs je stembanden aantasten. Dit kun je wel en niet eten.

Eerste hulp bij zure oprispingen.

1. Alcohol

Hoewel het niet bewezen is dat alcohol altijd de oorzaak van brandend maagzuur en oprispingen is, kan het wel een hele goede trigger zijn. Vooral rode wijn en bier zorgen voor brandend maagzuur. Tevens ontspant je slokdarm door het alcoholgebruik, waardoor maagzuur makkelijker omhoog kan komen. Het kan dus handig zijn om de drankjes te laten voor wat ze zijn.

2. Koffie

Je hoeft koffie niet meteen helemaal te laten staan, maar probeer het niet de hele dag door te drinken. Door de zuurtegraad in koffie gaat je maagzuur al gauw branden. Drink daarom af een toe een kopje en geef je maag de kans om bij te komen en de zuurtegraad recht te trekken.

3. Gefrituurd eten

Vet eten verteert langzaam en blijft dus lang in de maag. Hierdoor komt druk op de maag te staan waardoor je meer last kunt krijgen van brandend maagzuur. Ook krijg je sneller last van zure reflux omdat je maag zo vol blijft.

4. Tomaten

Door de hoogte zuurtegraad van tomaten krijgen veel mensen last van zure oprispingen door tomaten en tomatensaus. Probeer het eens te vermijden om te kijken of het helpt bij jouw maagzuur.

5. Citrus

Ook citrusvruchten, zoals citroenen, sinaasappels en grapefruit kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Deze vruchten zijn natuurlijk erg zuur, wat je maag soms slecht kan verdragen.

Roken

Naast je dieet aanpassen en voedsel uitsluiten waar je oprispingen van krijgt, is het ook verstandig om te stoppen met roken. Brandend maagzuur en zure oprispingen zijn vaak in verband gebracht met roken en de klachten nemen al snel af als je stopt.

Slapen

Nog een tip: eet niet vlak voor het slapengaan en ga niet na het eten op de bank liggen. Als je gaat liggen ontspant je slokdarm. Dat, en de horizontale houding, kan ervoor zorgen dat maagzuur gemakkelijk in de slokdarm terecht komt. Eet daarom niet later dan twee uur voor het slapengaan. Wat ook kan helpen is je matras en kussen iets omhoog te doen, zodat je niet helemaal horizontaal ligt. Zo kan het maagzuur minder makkelijk in de slokdarm terecht komen.

Lees ook: Wat is beter bij het diner: water met of zonder koolzuur?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Optimale Gezondheid | Beeld: Pexels