Sabine

Geen kaas, geen melk en geen roomboter meer

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat iemand een lactose-intolerantie heeft of gevoelig is voor lactose. De plantaardige alternatieven voor melk vullen het koelschap inmiddels breed en ook veganistische boter én kaas is verkrijgbaar. Steeds meer mensen minderen -sommigen stoppen zelfs- met zuivel. Maar wat gebeurt er nu precies met je lichaam wanneer je helemaal stopt met het eten van melkproducten?

Ieders lichaam is anders, maar deze dingen kunnen mogelijk gebeuren:

Je botten blijven even sterk 

Er wordt nog weleens gedacht dat melk zo goed is voor elk, dat je botten niet zonder kunnen. Dit wordt onder andere gedacht omdat melk calcium bevat. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium ligt rond de 950 mg. Een glas melk van 250 milliliter bevat 315 mg calcium. Je hoeft niet te denken dat je flink moet inleveren als je overgaat op plantaardige melk. Een glas sojamelk bevat 300 mg calcium. Daarnaast beweert dit onderzoek dat het drinken van drie glazen melk per dag juist zorgt voor een 50 procent grotere kans op een heupfractuur bij vrouwen!

Een kleinere kans op eierstokkanker

Voor vrouwen kan het stoppen met nuttigen van zuivel nogal voordelig zijn, zeker als we dit onderzoek uitgevoerd door Harvard School of Public Health mogen geloven. De bevindingen van dit onderzoek beweren dat vrouwen een grotere kans hebben op het krijgen van eierstokkanker als ze drie glazen (karne)melk of andere melkproducten drinken.

Je spijsvertering kan erop vooruitgaan

We noemden het net al even: steeds meer mensen blijken gevoelig te zijn voor lactose. Dit is ook wetenschappelijk ondersteund. Zo toonde The US National Library of Medicine met haar onderzoek aan dat wel 65 mensen van de wereldbevolking moeite heeft met het verteren van melk. Deze groep mensen kan na het nuttigen van zuivel last krijgen van een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of buikkrampen.

Lees ook: Dit is waarom je melk beter niet in de koelkastdeur kunt bewaren

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: The US National Library of Medicine, Harvard School of Public Health, The BMJ, NSMBL | Beeld: Pixabay