Wist jij dit?
Volgens het Voedingscentrum moet een mens zo’n 1,5 tot 2 liter water per dag drinken. Water drinken is dus goed voor je, en als je het uit de kraan haalt is het ook nog eens goedkoper. Maar hoelang kun je drinkwater uit de kraan bewaren? En hoe zit dat eigenlijk met water uit een flesje?
Kraan
Het water in Nederland kun je prima drinken. Dit komt mede doordat er in weinig landen zulke strenge normen en controles zijn als in ons land. Het water wat dus uit onze kraan komt, wordt aan veel meer eisen onderworpen dan water wat in een fles zit. We hoeven daarom nooit bang te zijn om water uit onze kraan drinken. Maar hoelang is kraanwater eigenlijk houdbaar als je het wel in een flesje doet? Dit is, mits je het gekoeld bewaart, een paar dagen houdbaar. Vul jij je flesje altijd met kraanwater? Zorg er dan wel voor dat je het flesje regelmatig verschoont met water en afwasmiddel om bacteriegroei in het flesje te voorkomen.
Flesje
Water bevat geen stoffen die het zouden kunnen bederven, waardoor het in een ongeopende fles nog een lange tijd houdbaar is. Eenmaal geopend is dit een ander verhaal. Door ons speeksel komen er bacteriën bij het water, waardoor het sneller kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om water in een geopend flesje maximaal drie dagen buiten of drie tot zeven dagen in de koelkast te bewaren.
Bedorven water
Water dat al lang staat is niet meteen schadelijk voor je gezondheid, meldt het Voedingscentrum. Waarschijnlijk heeft het water wel een vieze smaak door de groei van algen, schimmels en gisten. Vraag je je af of jouw drinkwater nog goed is? Kijk dan goed of je water nog helder is. Als er vlokjes of zwarte puntjes in drijven en het smaakt en ruikt ook nog eens heel vies, dan weet je hoe laat het is. Ziet je water er nog normaal uit? Ruik er dan even aan en proef er vervolgens een beetje van. Als je niks raars opmerkt, kun je het gewoon drinken.
Lees ook: Zoveel geld kost het om water in een waterkoker te koken
Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: MAX Vandaag, Radar Avrotros | Beeld: Pixabay