Wat gebeurt er eigenlijk bij zo’n after dinner dip?
Je kent het gevoel wel: na het eten voel je je sloom, lusteloos en moe. Een typisch gevalletje ‘after dinner dip’. Om even een medische term te noemen, dat heet: postprandiale hypotensie. Maar wat gebeurt er bij zo’n after dinner dip?
Te veel eten
Volgens medici veroorzaakt te veel eten een verandering in je bloedsomloop. Dit zet in als het eten in je maag terecht komt. Het bloed stroomt naar je spijsverteringssysteem om te zorgen dat al dit eten verteerd kan worden. Daardoor wordt er minder bloed naar de rest van je lichaam gepompt, waardoor je je zo moe gaat voelen.
Wat je eet
Niet alleen te veel eten veroorzaakt de beroemde dip. Ook wat je eet speelt een grote rol. Voedsel met veel koolhydraten, zoals aardappelen, witte rijst en witbrood kan ook bijdragen aan de slaperigheid. Daarbij speelt ook de structuur van het voedsel een grote rol. Als iets vloeibaar is, zoals soep, wordt het sneller door het lichaam opgenomen en zal je minder snel last hebben van een after dinner dip.
Proteïnes
Tot slot spelen ook proteïnes en zout een grote rol. Dit is getest door middel van fruitvliegjes; fruitvliegjes die de meeste proteïnes binnen kregen sliepen het langst. Probeer dus kleine porties te eten en vermijd de snelle koolhydraten. Het lusteloze gevoel zal dan al een stukje minder zijn!
Lees ook: Citroenpers in huis? Dan gebruik je deze waarschijnlijk je hele leven al verkeerd
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: CookLoveShare | Beeld: videostill