En dit kun je ertegen doen!
Hoewel je eigenlijk energie had moeten krijgen van je maaltijd, is niets minder waar en wil je het liefst even een dutje doen. Velen van ons kiezen er daarom voor om na het eten languit op de bank te liggen. Wel zo lekker, even onder een dekentje liggen en héél even de ogen sluiten. Waarom komt het toch dat we zo graag na het eten willen liggen of zelfs slapen?
Door die foodbaby wil je niets liever dan even -of lang- liggen
Energie foetsie
Na het verorberen van een behoorlijke maaltijd, willen we vaak niets liever dan op één oor liggen. Een van de redenen hiervoor kan zijn dat je een maaltijd naar binnen hebt geschoven die bestond uit veel suikers en koolhydraten. Deze middelen zorgen voor een reactie in je dunne darm. Je lichaam gaat daardoor op een lager pitje werken, op het verteringsproces na, waardoor je slaperig wordt.
Slaperigheid
Maar het bovengenoemde hoeft niet de enige reden te zijn. Na het eten van een groot diner maak je een bepaalde groep hersencellen aan, dit worden orexin neuronen genoemd. Uit onderzoek blijkt dat deze neuronen behoorlijk toenemen na een grote maaltijd en neuronen maken een eiwit aan dat je hersenactiviteit verslapt en dat maakt je slaperig.
Insuline
Maar dat is nog niet alles. Heb jij in één keer behoorlijk wat weggewerkt? Dan maakt je lichaam meer insuline aan, dit als onderdeel van de spijsvertering. Hierdoor wordt de hoeveelheid van melatonine en serotonine in je hersenen verhoogd. En deze twee stoffen worden nou net geassocieerd met vermoeidheid.
Oplossing
Heb je weleens last van een after dinner dip? Je hoeft niet in de stress te schieten, want behalve dan dat je je moe voelt, is er niets aan de hand. Wil dat vermoeide gevoel voorkomen? Dan kun je het best een minder grote maaltijd verorberen en iets waar niet te veel suikers in zit. Neem je die after dinner dip voor lief, omdat er een heerlijk gerecht op het menu staat? Eet dit niet te laat. Als je te laat eet, kan dit gevolgen hebben op je slaap. Je insulinelevels krijgen dan namelijk midden in de nacht een boost en dat zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel piekt. Hierdoor kan je slaapritme ruw worden verstoord en word je wakker.
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Elle | Beeld: Pixabay