Zijn er richtlijnen voor?
Potjes kruiden zijn vaak niet goedkoop, zeker niet als je een hele hoop in één keer in huis haalt. Ze zijn echter wel jaren houdbaar, dus je kunt er vaak lang mee doen. Veel soorten voedsel kun je na de houdbaarheidsdatum ook nog wel consumeren, maar hoe zit dat eigenlijk bij kruiden?
Smaak verliezen
We hebben allemaal potjes gedroogde kruiden in huis die we er vaker bijpakken dan andere potjes. Sommigen staan daardoor jaren op de plank of bovenop de afzuigkap. Hoewel kruiden niet zo aan de houdbaarheidsdatum zijn verbonden als bijvoorbeeld vlees en melk, kun je ze niet eeuwig bewaren. Op den duur zullen ze namelijk hun smaak verliezen en heb je er dus niet zoveel meer aan.
Iets wat goed helpt, is de kruidenpotjes bewaren op een donkere, koele plek en ervoor zorgen dat de deksel er goed op zit. Maar hoe zit het verder nou eigenlijk? Worden er regels gehanteerd op het gebied van houdbaarheid van gedroogde kruiden?
Richtlijnen voor houdbaarheid
Er zijn inderdaad richtlijnen voor de houdbaarheid van kruiden. Bij vermalen kruiden (bijvoorbeeld peper) geldt dat ze twee tot drie jaar houdbaar zijn. Hele kruiden (zoals peperkorrels) blijven vier jaar goed. Voor bladkruiden geldt een houdbaarheid van één tot drie jaar. Alleen extracten zijn een uitzondering: die hebben geen houdbaarheidsdatum.
Bij twijfel: wrijven en ruiken
Twijfel je of de kruiden die je in huis hebt nog goed zijn? Dat kun je op een simpele manier achterhalen. Leg er een beetje van op je hand, wrijf eroverheen en ruik eraan. Merk je dat je (bijna) niets ruikt? Dan is het tijd om het kruidenpotje naar de glasbak te verhuizen.
Lees ook: Net als bij de snackbar: zo maak je zelf de lekkerste patatkruiden
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Ze | Beeld: Unsplash, Christina Rumpf