Aha!
Wanneer je je voorraadkast opent, is de kans groot dat je een conservenblik met bruine bonen, mais of iets anders aantreft. Ook soep uit blik blijft natuurlijk populair. De blikken kunnen vaak jarenlang bewaard worden, soms zelfs langer dan de aangegeven houdbaarheidsdatum. Maar wat als er een aanzienlijke deuk in het blik zit? Kun je deze bewaren of is het beter om het weg te gooien?
Voedselvergiftiging
Vooropgesteld is het verstandig om voedsel uit een blik met een flinke deuk weg te gooien. De beschadiging in het blik kan er namelijk voor zorgen dat er zuurstof en ziektekiemen worden binnengelaten. Hierdoor bederft de inhoud en wordt het risico op voedselvergiftiging vergroot. Dit geldt overigens niet alleen bij deuken, maar ook bij: blikken die opgezwollen zijn, blikken met hardnekkige roestplekken en blikken waarvan de inhoud er vreemd uitziet of ongewoon ruikt.
Kunststoflaagje
Binnenin een blik bevindt zich een dun kunststoflaagje. Dit laagje fungeert als een soort beschermende barrière die ervoor zorgt dat bepaalde stoffen uit het blik, zoals tin, niet in aanraking komen met de inhoud van het blik. Kleine deuken worden meestal probleemloos afgedicht door deze kunststoflaag. Wanneer een blik echter flink beschadigd raakt, kan het zijn dat ook de kunststoflaag beschadigd is. En dat kan dus gevolgen hebben voor de inhoud van het blik. Ondanks dat tin niet heel giftig is, kan een grote hoeveelheid ervan wel de maag gaan irriteren. De EU heeft daarom een maximumgehalte voor tin in blikken, bestemd voor voedingsmiddelen, vastgesteld. Maar alsnog luidt het advies: gooi flink gedeukte blikken weg. Misschien ligt er nog wel een portie spinazie in het vriesvak!
Ook lekker: Kun je een bloemkool met bruine plekken nog eten?
Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!
Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock