Hierdoor krijg je dat droge gevoel in je mond…
Appels zijn heerlijk, maar het kan zijn dat je een naar droog gevoel in je mond krijgt na het eten van dit heerlijke fruit. Een glas water helpt niet en het blijft wel even hangen. Supervervelend en veel mensen weten niet waar het vandaan komt en denken soms ten onrechte dat ze een appelallergie hebben.
De droge sensatie die je in je mond voelt na een hap uit een appel heeft te maken met tannine. Dit is een verzamelnaam voor chemische verbindingen die invloed hebben op de kleur, structuur en smaak van de appel. Deze tannine hebben echter ook invloed op je wangslijmvlies en mondholte. Het stofje bindt de eiwitten en daardoor kan je een droog en licht gefixeerd gevoel hebben na een hap van deze fruitsoort.
Wijn
Niet alleen appels bevatten dit stofje. Ook wijn, bier, avocado en kaki bevatten tannine. Bij wijn is dit effect zelfs nog iets heftiger door de suiker in deze drank. Suiker versterkt het effect van tannines en daardoor zal je door wijn een extra strak gevoel in je mond hebben. Bij jonge wijn is dit minder. Doordat de druiven sneller gisten door het kneuzen van de druiven wordt het tanninegehalte verlaagd en zal je die droogheid minder ervaren.
Weerstand
Tannines zijn gelukkig niet alleen maar vervelend, ze hebben ook een positieve werking. Tannine heeft een positief effect op je weerstand, waardoor je weerbaarder wordt voor allerhande bacteriën, virussen en schimmels. Je zal dan dus minder snel verkouden worden, de griep krijgen of last hebben van ontstekingen. Soms moet je dat droge gevoel dus maar op de koop toe nemen.
Dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Salusi, Wikipedia | Beeld: pixabay