Kookvocht van groente en aardappels lijkt gezond, maar is dat ook zo?
Bij het koken gebruiken veel mensen water om hun aardappels of groente gaar te krijgen. Sommigen zweren er bij om vervolgens ook het afgekoelde kookvocht op te drinken. Maar is dat wel echt een goede beslissing? We leggen het je uit.
Kookvocht drinken
Het drinken van het kookvocht zou volgens voorstanders veel voordelen hebben. Het idee is namelijk dat daar tijdens het koken vitaminen en andere belangrijke voedingsstoffen in terecht komen die de aardappels of de groente zelf hebben verlaten. Door het kookvocht te drinken krijg je deze dan alsnog binnen.
Giftige stoffen uit aardappels
Maar met vitaminen en voedingsstoffen komen er ook volop andere stoffen in het kookvocht terecht. In het geval van aardappels is er bijvoorbeeld de giftige stof solanine. Dit stofje is heel erg hittebestendig en lost tijdens het koken op in het water. Wanneer je dit vervolgens drinkt kun je al gauw een te hoog gehalte solanine binnenkrijgen. Dit kan leiden tot diarree, misselijkheid, krampen, ademnood en zelfs verlies van bewustzijn.
Nitraat en nitriet
Ook uit verschillende groenten zoals spinazie, andijvie, bietjes, en kool kunnen flink wat nare stoffen vrijkomen. In dit geval gaat het namelijk om nitraat. Van zichzelf is deze stof niet schadelijk, maar bij verhitting wordt deze stof langzaam omgezet naar nitriet. En dat is weer flink giftig. Nitriet zorgt er namelijk voor dat zuurstof in je bloed minder goed beschikbaar is.
Conclusie
Het drinken van kookvocht is dus vaak geen verstandige keuze. Naast deze giftige stoffen is het immers ook vaak zo dat mensen zout toevoegen bij het koken, en je daarom opeens een veel te grote hoeveelheid zout binnenkrijgt op een dag. Giet dat kookvocht dus maar gewoon weg. In plaats daarvan kun je je maaltijd beter aanvullen met vitaminesupplementen of een extra stukje groente of fruit.
Lees ook: Zo bereid je groente zonder dat de vitamines verloren gaan
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!
Bron: Max Vandaag, Wikipedia 1, 2, 3 | Beeld: Pixabay