Hoelang moet je een groentesoort precies koken?
Wanneer we groenten bereiden doen we dit vaak op gevoel en ervaring of de groenten goed gaar zijn. Ben je niet helemaal zeker over de kooktijd van een bepaalde groentesoort? Dan kan dit handige overzicht je helpen om te bepalen hoelang je de groenten precies moet koken.
Geen overgare groenten meer!
Tijdsverschil
Hoelang je ook kookervaring hebt, het kan soms nog best lastig zijn om de kooktijd van bepaalde groenten te bepalen. Er zit namelijk wel heel wat tijdsverschil in het koken van aardappelen en in het koken van broccoli. Om het allemaal wat makkelijker en sneller te laten verlopen in de keuken delen we hierbij een handig overzicht.
Groenten en kooktijden
- Aardappelen: 20 minuten
- Asperges, groen: 6 minuten
- Asperges, wit: 8 minuten
- Bloemkool (in kleine roosjes): 8-10 minuten
- Boerenkool: 15-20 minuten
- Broccoli (in kleine roosjes): 4 minuten
- Rode biet, rauw: 50 minuten
- Rode kool: 20 minuten
- Snijbonen: 10 minuten
- Sperziebonen: 10-15 minuten
- Spinazie: 5 minuten
- Spruitjes: 10 minuten
- Sugarsnaps: 5 minuten
- Witlof (in reepjes): 15 minuten
- Wortelen: 10-15 minuten
- Zoete aardappel: 15-20 minuten
Maatstaaf
Het is natuurlijk verschillend per persoon hoe je de groenten het liefst eet. De een houdt wel van een extra ‘bite’ en de ander heeft de groenten het liefst zachter gekookt. Daarnaast hangt de kooktijd ook af van de grootte van een bepaalde groentesoort. Een stronk witlof moet bijvoorbeeld langer gekookt worden dan wanneer deze in repen is gesneden. Daarom is het belangrijk om de bovenstaande kooktijden per groentesoort aan te houden, maar probeer ook rekening te houden met de grootte van de groente en hoe jij ‘m het liefste eet.
Kooktruc
Er bestaat gelukkig een handige truc om te controleren of de groente goed gaar is. Dit kun je doen door met de punt van een mes of met een vork in de groente te prikken. Laat de groente moeizaam los? Dan is deze nog niet gaar. Breekt de groente direct in stukken wanneer je er in prikt? Dan ben je helaas te laat en zijn je groente te gaar. Wanneer de groente makkelijk van het mes of de vork los glijdt zijn ze perfect om te eten. En natuurlijk geldt hiervoor ook de regel: oefening baart kunst!
Lees ook: Op deze manier maak je de smeuïgste gehaktballen ooit!
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: 24 Kitchen | Beeld: Pxhere