Is kokosolie puur vergif of übergezond?
De meningen zijn erg sterk verdeeld als het op kokosolie aankomt. Er zijn hordes met foodbloggers die er bij zweren, want het is zo gezond. Anderen zeggen dat dat sterk tegenvalt en dat het helemaal niet gezonder is dan olijfolie of boter. Het kan zelfs ongezonder zijn? We kunnen door de bomen het bos niet meer zien en weten niet wie er gelijk heeft. We zetten de feiten voor je op een rijtje.
Weet jij ook niet meer wat je moet geloven?
Vet
Laten we er geen doekjes om winden: kokosolie is puur vet. Ja, het is plantaardig, anders dan bijvoorbeeld boter en ghee, maar het is toch nog steeds gewoon vet. Dr. Karin Michels van de Universiteit van Harvard noemde kokosolie zelfs ‘puur vergif’, omdat er een groot aantal verzadigde vetten in zitten. Ze noemt het ‘een van de slechtste dingen die je kunt eten’. Het klopt dat er 12 gram verzadigd vet in één eetlepel in zit, maar zo slecht als Dr. Michels het noemt is het nou ook weer niet.
Aankomen
Jarenlang bleven mensen die af wilden vallen ver uit de buurt van vetten. Het vet op ons lichaam moest wel van het vet dat we eten komen, toch? Na meer onderzoek blijkt dat ons vet meestal juist van koolhydraten en suikers komen. Daarom kwamen oliën zoals kokosolie en olijfolie weer om de hoek kijken. Hoewel er nooit uit studies is gebleken dat het een superfood is, is het ook niet zo slecht als Dr. Michels beweert.
Cholesterol
Ook gaan mensen vaak vet uit de weg omdat ze op hun cholesterol moeten letten. Hoewel kokosolie veel verzadigde vetten bevat, bevat het ook goede stoffen zoals antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Ook verhoogt het de HDL-cholesterol, ook wel ‘goede’ cholesterol genoemd.
Superfood
Maar hoe komen alle foodbloggers erbij dat kokosolie zo’n superfood zou zijn? Waarschijnlijk omdat er in 2008 een onderzoek uitkwam waaruit bleek dat het goed is om regelmatig middellange keten vetzuren te nuttigen. Deze zouden namelijk juist lichaamsvet verbranden en gewichtsverlies bevorderen. Dit is waarschijnlijk het onderzoek waaruit mensen concludeerden dat kokosolie supergezond is. Helaas klopt dit niet helemaal: in kokosolie zit slechts 14 procent middellange keten vetzuren, het onderzoek ging uit van 100 procent.
Balans
Hoewel het af te raden is om lepels kokosolie naar binnen te werken, is een eetlepel per dag meer dan prima. Gebruik het om je groente, vlees of vis in te bakken. Is het beter dan olijfolie? Niet per se, maar als je de smaak lekkerder vindt kan het helemaal geen kwaad. Wel wordt aangeraden om vergine kokosolie te nemen, deze is niet bewerkt en bevat meer gezonde stoffen. Dus, hoewel kokosolie echt geen wondermiddeltje is, is het ook geen puur vergif. Gebruik het waar het voor bedoeld is en met moderatie. Want alles waar te voor staat is slecht, behalve tevreden.
Lees ook: Deze vijf groenten moet je koken voordat je ze eet
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Huffington Post | Beeld: Videostill