redacteur

Goed nieuws voor de keukenprins(ess)en onder ons!

Koken is niet iedereens hobby. Waar de één zich graag uitslooft om een waar culinair hoogstandje te bereiden, schuift een ander na een lange dag liever een diepvriespizza in de oven. Maar hoe vervelend je koken ook vindt, toch kun je er maar wel het beste tijd voor maken, wijst een nieuwe studie uit. Het bereiden van een maaltje of het bakken van een zoete lekkernij heeft namelijk een positieve invloed op je geestelijke gesteldheid. 

Hoewel niet iedereen er gelukkig van wordt, is koken wel degelijk supergoed voor je!

Beloningssysteem

Hoewel koken voor bijna iedereen een dagelijkse routine is, ervaren we het heel anders dan bijvoorbeeld het opvouwen van de was. Dit komt omdat (het bereiden van) eten is gelinkt aan ons beloningssysteem. We weten dat er een overheerlijk maaltje op ons staat te wachten als we het koken achter de rug hebben. En eten zorgt er weer voor dat we een voldaan gevoel krijgen. Daarnaast zijn er nog enkele andere voordelen van het bereiden van ons eten:

1. Je komt tot rust

Of je koken nu leuk vindt of niet: het bereiden van eten maakt je rustig. Wanneer je je focust op het snijden van groenten, kalmeert dat je geest, omdat je je moet concentreren op een simpele handeling. Koken wordt niet voor niets ingezet als creatieve therapie bij de behandeling van mensen met gedragsmatige gezondheidsproblemen als depressie, angst- en eetstoornissen en ADHD.

2. Het houdt je hersenen gezond

Er wordt de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan naar de impact van verschillende voedingsstoffen op ons brein. Zo zijn onze hersenen vooral gebaat bij omega 3, vitamine B, zink, ijzer en magnesium. Om er zeker van te zijn dat je hersenen voldoende krijgen van deze essentiële voedingsstoffen, helpt het om precies te weten wat je aan voeding binnenkrijgt. Wanneer je zelf kookt, heb je volledig in de hand wat je eet.

3. Koken is een vorm van mindfulness

Huwelijks- en familietherapeut Lisa Bahar adviseert haar cliënten vaak om samen te koken. “Het heeft te maken met mindfulness. Wanneer je je bewust bent van de ingrediënten en de manier waarop ze de keukentafel bereiken, ben je minder bezig met piekeren en kleine irritaties. Mindfulness helpt ook om stress te verminderen en bevordert de levenslust.”

4. Het is goed voor je creativiteit en zelfvertrouwen

Koken is een perfecte manier om creatief bezig te zijn. Leg hiervoor het kookboek eens aan de kant en stel jezelf de vraag in welke smaken je zin hebt. Laat je vervolgens inspireren door wat er in je opkomt of door een ingrediënt dat je nog op de plank of in de koelkast hebt liggen. Voor je het weet heb je zelf een nieuw recept ontwikkeld en dat zal je zelfvertrouwen een boost geven.

5. Het bevordert samenwerking en communicatie

Wanneer je samen met je partner kookt, kan dat jullie samenwerking en communicatie stimuleren. “Een maaltijd op tafel zetten betekent elkaars verschillen opzij zetten en focussen op de taak die moet worden gedaan”, stelt foodblogger Ellen Kanner.”Als je niet dezelfde voorkeuren en ideeën hebt, is dit ook een kans je vaardigheden voor conflictoplossing aan te scherpen. Je zou kunnen zeggen: ‘Oké, ik weet dat je van aardappelen houdt, dus laten we ze vanavond maken, maar dan zou ik graag de volgende keer quinoa willen bereiden’. Het is de ideale oefening voor wie het lastig vindt om compromissen te sluiten.”

Lees ook: 8 trucjes om sneller en efficiënter te koken

Wil je dit bericht bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Psychology Today, Margriet | Beeld: Pexels