Het geheim voor knapperige koekjes!
Een recept is een handige leidraad om heerlijke koekjes mee te bakken. Je kunt precies zien hoeveel je van elk ingrediënt nodig hebt en welke stappen je moet nemen. Toch is er één ding dat je beter kunt negeren: de tijd. En dat is heel logisch te verklaren!
De oven
Een recept is gebaseerd op de oven die iemand op dat moment gebruikt. Nu denk je misschien dat dat niet veel verschil kan maken, maar met name koekjes zijn hier heel gevoelig voor. Wanneer je ze te lang of te kort in de oven doet, worden ze misschien niet zo chewy en knapperig.
Meten is weten
Vaak vind je in het receptenboek of onderaan het recept een uitleg over welke oven gebruikt is. Ook hangt het enorm af van de plek waar je de bakplaat inschuift. Dit kun je het beste testen met een thermometer en de thermometer van je oven. Vergelijk de twee standen en misschien kom je er dan wel achter waarom je koekjes steeds niet helemaal perfect uit de oven komen.
Goudbruine koekjes
Probeer voortaan dus minder naar de tijd te kijken, en vooral naar hoe de koekjes eruit zien. Tip: doe dit met de ovenlamp. Als je de ovendeur opent, kan er warme lucht ontsnappen en daardoor daalt de warme in de oven. Houd er ook rekening mee dat koekjes zodra ze de oven uit zijn nog een paar minuten doorbakken. Het is dus niet erg als ze nog niet chewy genoeg zijn. Nog even geduld voordat jij je tanden in een versgebakken koekje kunt zetten!
Lees ook: Dit zijn de veelgemaakte fouten tijdens het volgen van een recept
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Mashed | Beeld: Erika Osberg