Maayke

Dit is alles wat je moet weten om kippenvlees te bewaren

Kip is een van de meest veelzijdige stukken vlees. Geen wonder dat we dit vlees regelmatig inslaan om vervolgens te verwerken in onze gerechten. Maar hoe lang kun je kippenvlees eigenlijk bewaren? Hoeveel dagen blijft het goed in de koelkast of vriezer? En hoe controleer je of het vlees nog goed is? Op al deze brandende vragen geven wij het verlossende antwoord.

Dit zijn de belangrijke tips als het gaat om het bewaren van kippenvlees.

Gezondheidsrisico’s

We gebruiken kip regelmatig in onze gerechten, daarom is het belangrijk om te weten hoe je met dit vlees om gaat. Het vlees brengt namelijk wel enige gezondheidsrisico’s met zich mee als het verkeerd is bereid. Een aantal grote risico’s van kippenvlees zijn de bacteriën salmonella, listeria en campylobacter. Daarnaast zijn er door de veelal grootschalige manier van fokken problemen met resistentie van bacteriën. Let dus goed op de onderstaande punten en voorkom dat je een van deze schadelijke bacteriën oploopt.

Houdbaarheid

Om te beginnen kun je een rauw stuk kippenvlees één tot twee dagen na aankoop bewaren in de koelkast. Ongeacht welk deel van het kippenvlees je aanschaft, zoals kipfilet, borst, dij of vleugels. Ben je na aankoop niet zeker of je het kippenvlees binnen een dag of twee dagen consumeert? Vries het dan in. Op deze manier kun je het vlees namelijk veel langer, tot wel negen maanden, bewaren.

Kleur

Haal je het kippenvlees uit de verpakking, maar ben je er niet zeker van of deze nog wel goed is? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de kleur van het vlees. Kippenvlees hoort lichtroze van kleur te zijn. Ziet het vlees er echter (licht)grijs uit? Dan is het noodzakelijk om het vlees direct weg te gooien.

Geur

Nog een manier om erachter te komen of het kippenvlees nog goed is, is door aan het vlees te ruiken. Niet echt een pretje natuurlijk, maar zo kom je er wel makkelijk achter of het vlees nog goed is. Is de kip geurloos? Dan is het nog goed. Komt er een sterkere geur van het vlees af, dan is het toch verstandig om het vlees niet meer te consumeren.

Structuur

Tenslotte kan de structuur van het vlees je ook iets vertellen over de houdbaarheid. Voel aan het vlees en als deze glad en glibberig voelt, is het beter om de kip niet meer te eten. Valt het nog mee en ziet het vlees er nog goed van kleur uit? Dan kun je ‘m nog prima bereiden in een van je heerlijke gerechten.

Lees ook: 8 fouten die je kunt maken bij het bereiden van kip

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels