Ook voor mensen met een lactose-intolerantie
De witte korrels worden door velen ook wel het ‘yoghurtplantje’ genoemd. Dit ‘plantje’ bestaat uit bacteriën en gisten. De korrels fermenteren de melk, waardoor het drankje na het proces licht alcoholisch wordt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een lactose-intolerantie het drankje ook kunnen drinken. Het zou namelijk de vertering en tolerantie van lactose verbeteren. Ook zou het melkproduct darmklachten verminderen en de weerstand verbeteren. Echter is over dit laatste weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan. Wel past kefir volgens het Voedingscentrum in de Schijf van Vijf, omdat de samenstelling veel weg heeft van halfvolle yoghurt. Zo is er een verband vast te stellen tussen het consumeren van zuivel en een lager risico op darmkanker en tussen het consumeren van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Overige gezondheidsvoordelen van kefir
In de ‘blauwe zone’ waar de meeste gezonde 100-plussers ter wereld leven, wordt kefir van oudsher al gedronken. Tot nu toe is kefir onvoldoende wetenschappelijk onderzocht om met zekerheid vast te stellen wat de daadwerkelijke gezondheidsvoordelen zijn. Wel heeft kefir – net als alle andere gefermenteerde zuivelproducten – een hoog gehalte aan probiotica. Dit zijn bacteriën die grote hoeveelheden aan goede melkzuurbacteriën bevatten, wat bijdraagt aan een gezonde darmflora.
Pagina 2/2
Lees ook: Komkommer met bittere smaak? Dit is waarom je ‘m eerst moet ‘melken’
Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: AD, Voedingscentrum, Maag Lever en Darmstichting | Beeld: Unsplash