De twee verschillende termen kunnen tot verwarring leiden
Iedereen die weleens met een dieet in aanraking is geweest, weet waarschijnlijk maar al te goed hoe verwarrend dat calorieën tellen kan zijn. Want terwijl we het in het dagelijks leven over calorieën hebben, heeft de verpakking van je favoriete product het over ‘kilocalorieën’ of ‘kcal’. Om nog maar te zwijgen over ‘kilojoules’… Hoe zit dat nou precies?
Calorieën en kilocalorieën
Het voorvoegsel ‘kilo’ verklapt al waar het om gaat. Net zoals een kilogram gelijkstaat aan duizend gram, staat een kilocalorie gelijk aan duizend calorieën. Maar eigenlijk wordt deze verhouding alleen nog in de scheikunde gebruikt. In het dagelijks leven gebruiken we het woord ‘calorieën’, inmiddels met de betekenis ‘kilocalorieën’. De twee komen dus op hetzelfde neer. Dat is maar weer opgehelderd!
Kilojoules
Naast ‘kcal’ zul je op een etiket ook vaak de afkorting ‘kJ’ zien staan. Dit staat voor kilojoule, een andere eenheid om energie mee te meten. Het is voor fabrikanten verplicht om ook het aantal kilojoules op de verpakking te zetten, al zijn er in de praktijk weinig mensen die hier mee rekenen. Het is een nieuwere term die vooral in de wetenschap wordt gebruikt. Een kilocalorie staat gelijk aan 4,18 kilojoule. Het aantal kilojoules is dus altijd het hogere getal op het etiket.
Lees ook: Griekse yoghurt en kwark: wat is eigenlijk het verschil?
Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Healthline | Beeld: Unsplash