Wij hebben het antwoord!
Bijna iedereen heeft wel een magnetron in huis. Deze handige keukengadget verwarmt je eten natuurlijk binnen no-time, en gebruikt daarvoor elektromagnetische straling. Maarre… is dat eigenlijk wel zo goed voor je gezondheid?
Hoe werkt het?
Verwarmen door middel van straling? Dat klinkt natuurlijk een beetje eng. Maar, volgens het Voedingscentrum is het niks om je zorgen over te maken. “Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij,” schrijven ze. “Deze zogenoemde microgolven zijn niet radioactief en ongevaarlijk.”
Bovendien is er héél veel onderzoek gedaan naar de straling van magnetrons, en dat bevestigt alleen maar dat er absoluut geen schadelijke stoffen vrijkomen. Eten opwarmen in de magnetron is dus net zo veilig als in een pan of in de oven. Gelukkig maar!
Oppassen
Wel geeft het Voedingscentrum een aantal tips om de magnetron zo veilig mogelijk te gebruiken. Zo kun je eten met een schil (druiven, eieren) beter níet in de magnetron doen. Door het omhulsel kan de warmte niet ontsnappen, waardoor het kan ontploffen. Hetzelfde geldt voor glazen potjes met deksels, en daarom is het beter om eerst het deksel eraf halen.
Grote stukken vlees kun je beter ook niet opwarmen in de magnetron. Je loopt daarmee namelijk het risico dat de buitenkant al gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is. Kleine stukjes vlees, vis en andere kliekjes kun je natuurlijk wel gewoon opwarmen, maar dan is het wel belangrijk om regelmatig even door te scheppen.
Water koken
Eten opwarmen in de magnetron kan dus prima, maar heb je er wel eens aan gedacht om ook je drinken in de magnetron te doen? Volgens een recent onderzoek zou thee in de magnetron koken de meest gezonde manier zijn die er is! Wanneer je je thee in de magnetron bereidt, zou er een extra waarde worden toegevoegd aan de natuurlijke producten in je thee, namelijk theanine en polefynolen. Als je het opwarmt in de magnetron, zouden deze een boost van 80 procent krijgen. Enne, dat wil je! Theanine zorgt er namelijk voor dat je minder last hebt van stress en de polefynolen zouden ontstekingsremmend werken. Ook houdt het je bloedsuikerspiegel op peil.
Lees ook: Wow: er is een nieuw soort cherrytomaat die zichzelf droogt
Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Voedingscentrum, Kookfans Archief | Beeld: Pexels