Kaas lusten ligt gevoelig
Kaas, de een is er dol op en de ander vindt het echt niet te eten. En waar de een alle Franse schimmelkaasjes met liefde naar binnen werkt, houdt de ander het bij een simpel stukje jonge kaas. Waarom lust de een het wel en de ander niet? Ligt het aan je opvoeding en aan wat je gewend bent of valt over smaak niet te twisten en kun je er niets aan doen? Zit kaas lusten in je genen?
Jonge kaas, oude kaas, geitenkaas…
Geur
Kaas heeft natuurlijk een vrij penetrante geur. Dat valt bij onze Hollandse kaasjes nog wel mee als je het vergelijkt met bijvoorbeeld camembert of gorgonzola, maar het ruikt altijd een beetje muffig. Deze geur ontstaat tijdens de fermentatie van kaas, waardoor het een beetje muf, schimmelig en verrot ruikt. Klinkt niet echt aantrekkelijk, wel? Je ruikt daadwerkelijk de melkzuurbacteriën van de kaas.
Genen
Je afkeer van kaas zit dus in je genen. Heb je weleens gehoord van mensen die koriander naar zeep vinden smaken? Wetenschappers toonden aan dat een bepaald chemisch stofje in koriander voor sommige mensen naar zeep smaakt, wat dan weer in hun genen zit. Zo werkt het ook bij kaas. Hetzelfde stofje dat koriander naar zeep doet smaken, zit namelijk ook in kaas. Of dezelfde mensen geen koriander én geen kaas lusten, is niet bekend.
Afkeer
Veel kaasjes die wij kennen komen uit Frankrijk: brie, camembert, port salut… Maar wist je dat dit juist het land is waar de meeste mensen geen kaas lusten? Terwijl het óók het land is waar de meeste kaas wordt gegeten en geproduceerd. Wat een tweedeling! Wetenschappers ondervonden dit gedurende een enquete onder 332 mensen. Daarvan gaf 11,5 procent aan dat ze geen kaas lusten en 47 procent van hen had ook een familielid dat geen kaas lust. Daaruit concludeerden de onderzoekers dat kaas lusten genetisch bepaald is.
Lees ook: Eenpansgerecht: heerlijke romige kip met champignons maak je zo
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Extra Crispy | Beeld: Pexels