Zacht voedsel
“We raden het niet aan om schimmel van brood af te snijden, omdat brood onder de noemer ‘zacht voedsel valt’”, vertelt Marianne Gravely van de USDA Food Safety and Inspection Service aan NPR. “De wortels van de schimmel kunnen zich heel makkelijk in zacht voedsel nestelen”, vervolgt ze. Dit betekent dat de wortels van de schimmel zich ook op plekken in het eten nestelen, wat we niet met het blote oog kunnen zien. Dus zelfs als je de schimmel ruim van het brood afsnijdt, kan het zijn dat er al veel wortels van de schimmels in je boterham zitten
Weggooien
“Ik heb gezien dat schimmel zich makkelijk van één plakje brood naar de ander kan verplaatsen. Ik snap dat mensen het liefst het beschimmelde plakje willen weggooien en de andere plakken brood wel willen eten. Maar onthoud: brood is niet duur, je kunt het beste een nieuw brood kopen”, raadt Marianne aan.
Zacht en hard voedsel
Brood wordt gezien als zacht voedsel en kun je dus beter weggooien als er eenmaal schimmel op zit. Ook jam en zacht fruit zijn voor schimmels de ideale broedplek, deze producten kun je dus ook beter weggooien als er schimmel op zit. Eten als salami, wortels en harde kazen kun je nog wel redden als er een beetje schimmel op zit. Snijd de schimmel er ruim vanaf (minstens 1,5 centimeter van waar de schimmel zat). De wortels van de schimmels kunnen zich minder snel in deze etenswaren nestelen, volgens Marianne zou je ze in principe nog kunnen eten als je er ruim omheen hebt gesneden. Twijfel je echter? Dan kun je deze producten toch het beste naar de prullenbak verbannen.
Lees ook: Met deze vier tips gaat je knoflook veel langer mee
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Good Housekeeping | Beeld: Wikimedia Commons, Mattes