Robby

Donkere friet? die kan je beter laten liggen

Wat is er lekkerder op zijn tijd dan een heerlijk patatje? Friet met mayonaise, een patatje oorlog of een speciaal: wij kunnen er erg van genieten. Het lekkerst is patat die een beetje krokant is, sommigen vinden zo’n bruin korstje echt genieten. Maar wist je dat je de donkere patat met een korstje beter kan vermijden? Het geeft namelijk aan dat de patat veel acrylamide bevat, dit is een kankerverwekkende stof. 

De donkere frietjes zien er lekker uit, maar het is een signaal dat je ze beter kan laten liggen. Ze lijken heerlijk knapperig, maar je kan beter een goudgeel frietje in je mond steken. De bruine verkleuring van een gefrituurde of gebakken aardappel wordt namelijk veroorzaakt door acrylamide: een kankerverwekkende stof die ontstaat als suiker op hoge temperatuur verhit wordt. Dat acrylamide in ons eten een serieuze zorg en niet slechts weer een nieuwe voedselhype is, wordt ook erkend door de Europese Unie. Hier werd afgelopen maand een akkoord gesloten om de hoeveelheid kankerverwekkende acrylamide in onze voeding terug te dringen. Naast friet komt acrylamide ook voor in brood (het bruine korstje), koffie, ontbijtkoek en chips.

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Flaironline | Beeld: Pixabay