Sanne

Toch maar weer een bezoekje aan de supermarkt in plaats van de boer?

De meeste van ons zullen onze melk gewoon in de supermarkt halen, maar als je dichtbij een boerderij woont of je rijdt er toevallig langs, dan haal je misschien wel verse melk bij de boer. Klinkt hartstikke gezond natuurlijk en misschien vind je de smaak ook nog lekkerder. Maar of dat wel echt goed voor je is, dat is de vraag. Wij geven je het antwoord.

Melk van de tap

Steeds meer mensen brengen een bezoekje aan de boer om hun melk te halen. Dat gaat ook gemakkelijk, doordat je op steeds meer boerderijen een melktap kunt vinden. Fles eronder en met een druk op de knop heb je melk die vers uit de koe komt. Naast dat dat best bijzonder is, klinkt het ook gezonder dan de melk in de supermarkt, maar is dat wel zo?

Voedselinfectie

Patricia Schutte, voorlichter bij het Voedingscentrum, vertelt aan het AD dat het lastig is om een antwoord te vinden op de vraag of ‘rauwe’ melk wel gezond is. Maar: “Het drinken van rauwe melk verhoogt de kans op een voedselinfectie”, vertelt ze. De gepasteuriseerde melk uit de supermarkt wordt tot meer dan zeventig graden verhit, waardoor de bacteriën in de melk worden gedood. De melk rechtstreeks uit de koe is ongekookt, dus zijn al die bacteriën daar nog in aanwezig.

Training

En dat het lastig is om een antwoord te vinden, bewijst Ton Baars, senior onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Rauwe melk zou volgens hem veilig kunnen worden gedronken, alleen heeft de boer de verantwoordelijkheid om het veilig en hygiënisch te houden. Ook een training over de risico’s die rauwe melk met zich meedraagt, zou volgens Baars goed zijn om te geven. Zulke trainingen worden in Engeland al gegeven aan boeren.

Beschermt tegen allergieën

Maar is het nog ergens goed voor om rauwe melk te drinken? Ja, stelt Suzanne Abbring, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit. “In onze studies zien we duidelijk dat bepaalde stoffen in de rauwe melk beschermen tegen allergieën.” Die stoffen gaan na het verhitten van de melk verloren.

Kwetsbare gezondheid

Toch vindt Abbring op dit moment de risico’s nog te groot om per direct met z’n allen naar de boer te rennen voor een fles verse melk. Daarvoor moet er nog meer onderzoek worden gedaan. Schutte, van het Voedingscentrum, heeft nog een advies: koel de fles melk zo snel mogelijk en als je een kwetsbare gezondheid hebt, wees dan voorzichtig met rauwe melk. “En kook de melk voordat je het gebruikt, zo heb je de minste kans op een voedselinfectie.”

Lees ook: Havermelk, move over: aardappelmelk schijnt nóg beter te zijn

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels